Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Upozorenja

Kuba

11.1.2021.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA

Kuba se tijekom listopada i studenog 2020. počela postupno otvarati za strane posjetitelje. Međunarodne zračne luke na Kubi su otvorene za komercijalne letove. Od 1. siječnja 2021. svi putnici koji dolaze iz inozemstva moraju po dolasku predočiti negativni PCR test, izdan od strane certificiranog laboratorija, ne stariji od 72 sata. Ograničenja kretanja unutar Kube se također postupno ukidaju, no uz obvezu nošenja maski i pridržavanja epidemioloških mjera. Počelo je i postupno otvaranje turističkih objekata.

Napominjemo da su na području Havane počevši od 9. siječnja 2021. uvedena određena nova ograničenja, kao što su obustava javnog i privatnog prijevoza od 21:00 do 5:00 sati, te zabrana rada kina, kazališta, koncertnih dvorana, barova i noćnih klubova, sportskih objekata, kao i svih javnih aktivnosti koje podrazumijevaju okupljanja. Međutim, naglašeno je da će i dalje biti dopuštene turističke aktivnosti, s izuzetkom izleta, jedino će hotelski kapaciteti biti smanjeni na 60%. Također će ostati otvoreni muzeji, galerije i knjižnice.

Prije putovanja preporučujemo detaljno se informirati o trenutnoj situaciji.

Sezona uragana na Kubi obično traje od lipnja do studenoga. Slijedite lokalna vremenska upozorenja i kontaktirajte vašu putničku agenciju ili lokalnog turističkog operatera kako biste provjerili ima li bilo kakvih promjena u vezi s vašim putovanjem. Sezona uragana na Karibima obično se podudara s obilnim kišama, koje mogu izazvati poplave i klizišta. U razdoblju nakon uragana na Kubi su mogući prekidi u opskrbi strujom i vodom te komunikacijama. Čak i u turističkim naseljima ove usluge nisu zajamčene. U slučaju ekstremnih vremenskih uvjeta letovi za i iz Kube mogu biti odgođeni ili otkazani. Kuba se nalazi u seizmički aktivnom području, no jaki potresi događaju se rijetko i većina ih prolazi nezapaženo. Ako dođe do prirodne nepogode, slijedite upute lokalnih vlasti.

OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA
Hrvatski državljani, koji namjeravaju turistički putovati na Kubu, trebaju turističku vizu koja se izdaje u obliku tzv. „turističke karte“ (ne postoji posebni obrazac zahtjeva), s rokom valjanosti 30 dana od dana ulaska, i može se produžiti u Republici Kubi za daljih 30 dana (u nadležnom uredu za strance ili policijskoj postaji). Turistička karta može se pribaviti i kod turističke agencije koju je za to ovlastilo Veleposlanstvo Republike Kube i koja organizira putovanje. Za izdavanje turističke karte (turističke vize) u kubanskoj diplomatskoj misiji/konzularnom uredu potrebno je: putovnica ili preslika putovnice (stranice s osobnim podacima), koja je valjana još najmanje 6 mjeseci od dana predviđenog ulaska i potvrda o rezervaciji leta (povratnog) ili povratna zrakoplovna karta. Turističke karte izdaju se odmah i nije potrebna osobna nazočnost. Turističku kartu moguće je zatražiti i poštom, ali je postupak dugotrajniji.
Ako turist u zakonskom roku ne zatraži produžetak vize, kubanske vlasti mogu ga pritvoriti i potom deportirati, a u tom razdoblju troškove hrane i smještaja snosi turist. Turistička viza ne dopušta obavljanje nikakvih poslova ili aktivnosti osim onih striktno vezanih za turizam (npr. novinarska profesija).
 
DODATNE OBAVIJESTI
Na Kubi je u upotrebi dualni platežni sustav. Posjetitelji obično koriste kubanski konvertibilni pesos (CUC) koji je po vrijednosti ekvivalent američkom dolaru, dok lokalno stanovništvo koristi za plaćanje nacionalnu valutu - kubanski pesos (CUP) čija vrijednost je puno niža od CUC-a.
 
Prilikom izlaska iz Kube u zračnoj luci plaća se pristojba u iznosu od 25 CUC (kubanski konvertibilni pesos).
Na Kubu se može unijeti strana valuta, a potrebno je prijaviti iznos veći od 5.000 USD. Strana valuta se mora promijeniti (nije dopušteno plaćanje u stranoj valuti) u mjenjačnicama – CADECA.
Plaćanje robe i usluga (hotelski računi, računi iz barova i restorana) vrši se u kubanskim konvertibilnim pesosima (CUC). Iznimno, u Varaderu se može plaćati i u eurima.
 
Ne prihvaćaju se kreditne kartice poput American Express, Diners Club, MAESTRO te čekovi. Na nekim mjestima prihvaćaju se kreditne kartice VISA i Poste Pay, ali uz visoku proviziju, pa se prije plaćanja preporuča informirati o iznosu provizije. Master Card često ne funkcionira. Preporuča se plaćanje gotovinom, kao i mijenjanje eura, čiji je tečaj puno povoljniji od američkog dolara.
 
Dopušten je unos mobilnih telefona, tableta i laptopa, ali ako imaju ugrađen GPS mora ga se isključiti. Za više informacija kontaktirati web stranicu kubanske carine: www.aduana.co.cu.
 
Stranci moraju imati policu putnog osiguranja koja pokriva i zdravstveno osiguranje kako bi mogli ući na Kubu. Prema kubanskim propisima polica treba biti izdana od strane osiguravajućih društava priznatih na Kubi (popis društava dostupan je na web stranici: www.asistur.cu), a policu je također moguće kupiti i na kubanskoj granici. Stranac s privremenim boravkom na Kubi također mora imati policu zdravstvenog osiguranja koju je izdalo kubansko ili strano osiguravajuće društvo, ali priznato od strane kubanskih vlasti.
 
Preporuča se izbjegavati vožnju noću kako u gradovima tako i u ruralnim zonama zbog loših cesta i velikog dijela dionica s lošim osvjetljenjem ili bez njega. Poželjno je angažirati lokalnog vozača, s obzirom na to da u slučaju prometne nesreće eventualna kaznena odgovornost vozača obuhvaća dug sudski postupak za vrijeme kojega kubanske vlasti osumnjičenima ne dopuštaju izlazak iz zemlje.
Denga je endemska bolest na Kubi, koju prenosi zaraženi komarac. Najučinkovitije mjere opreza su korištenje sredstava za odbijanje insekata, posebno u zoru i sumrak.
Povremeno se otkriju slučajevi kolere. Preporuča se jačanje uobičajenih higijenskih navika poput pranja ruku, te izbjegavanje konzumiranja sirove hrane. Također se preporuča konzumiranje flaširane ili prokuhane vode.
Cijepljenje nije potrebno.
 
Kubansko zdravstvo ne može se usporediti s europskim standardima, posebno izvan Havane. Bolnice imaju loše sanitarne uvjete i često nedostaju medicinska pomagala i određeni lijekovi. U većim gradovima turisti mogu potražiti zdravstvenu zaštitu u bolničkim centrima koji imaju bolje uvjete. U ozbiljnim slučajevima pacijente se prima u bolnice u kojima se liječe i Kubanci. U Havani postoje dvije bolnice koje primaju isključivo strance:
Klinika „Cira García“ (Clínica "Cira García), Calle 20 No 4101 y Avenida 41, Playa (Tel: 204 2811)
Bolnica CIMEQ (Hospital CIMEQ).
 
Cijene zdravstvenih usluga, ovisno o težini slučajeva, su vrlo visoke i plaćaju se u stranoj valuti.
Kubanske vlasti ne dopuštaju napuštanje zemlje strancima koji nisu podmirili eventualni dug zbog zdravstvenih usluga.
 
Korisne adrese:
Ministarstvo javnog zdravstva (Ministerio de Salud Pública)
Calle 23 No. 201 entre M y N, Vedado
Plaza de la Revolución
La Habana
Tel: (537) 835 2767
Fax: (537) 833 2195
e-mail: apoblacion@infomed.sld.cu
Web stranica: http://www.sld.cu/
 
Ministarstvo turizma (Ministerio de Turismo)
Calle 19, No. 710
Entre Paseo y A. Vedado
La Habana
Tel: (537) 334319
Fax: (537) 334086
e-mail: promo@mintourmit.cma.net
e-mail: webmaster@cubatravel.cu
Web stranica: www.cubatravel.cu
 
Kubanski auto i karting savez (Federación de Automovilismo y Kartismo de Cuba)
Tel: (537) 683776
Fax: 338503

Popis hotela
Na web stranici: http://www.cubaweb.cu

Za informacije o letovima preporuča se kontaktirati Međunarodnu zračnu luku José Marti (tel: 649-7151 i 266-4133).

Sukladno kubanskim zakonima, stranac koji je sudjelovao u prometnoj nesreći sa smrtnim ishodom ili težim ozljedama, može biti lišen slobode na dugi vremenski period (uhićenje i pritvor s kaznama od 1 do 10 godina). Tijekom istrage i suđenja nije dopušteno napuštanje kubanskog teritorija. Ako stranac bude osuđen mora odslužiti minimalni dio kazne u kubanskom zatvoru. Ograničenje brzine na svim cestama je 90 km/h, a na autocestama 100 km/h, osim u slučajevima gdje je drugačije navedeno.

Zračne luke: glavna međunarodna zračna luka je José Marti u Havani. Ostale zračne luke nalaze se u mjestima Varadero, Santiago, Santa Clara, Ciego de Avila, Holguin, Cayo Largo i Camagüey.
Unajmljivanje automobila - kontaktirati web stranicu: http://www.cubaweb.cu.
 
OPĆA UPOZORENJA
Sve veći broj turista i rastući trend krađa u turističkim zonama La Habana Vieja i centru Havane, kao i u kućama, ukazuju na potrebu pojačanih mjera opreza kako bi se izbjegle takve situacije. No, u odnosu na druge zemlje regije, Kuba je općenito sigurna destinacija.
 
Stranci koji su prilikom uhićenja u posjedu bilo koje vrste ili količine droge mogu biti osuđeni na kazne zatvora do 30 godina, a za najteže slučajeve, kao krijumčarenje droge, i na smrtnu kaznu.
 
Za zlostavljanje i seksualno iskorištavanje maloljetnih osoba predviđene su stroge kazne (i do 30 godina zatvora).
Preporučljivo je ne držati sve dokumente na istom mjestu kako bi se, u slučaju krađe, izbjegla mogućnost da ostanete bez ijednog dokumenta.
 
Izbjegavajte društvo nepoznatih osoba koje se nude kao pratnja ili vodiči kako bi vam olakšali neke vrste usluga ili kupovinu nekih proizvoda.
 
NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA)
U slučaju nužnosti diplomatske – konzularne zaštite ili potrebe napuštanja zemlje, obratite se diplomatsko – konzularnom predstavništvu bilo koje države članice Europske unije.

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Španjolskoj
(Pokriva Republiku Kubu i Kneževinu Andoru)
tel: 0034 91 577 6881, 577 6901
fax: 0034 91 577 6905

Calle Claudio Coello 78/2
28001 Madrid
ESPANA


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).