Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Upozorenja

Italija

6.9.2021.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA

Vladinom Uredbom iz srpnja 2021. na cijelom nacionalnom teritoriju Italije produljeno je izvanredno krizno stanje do 31. prosinca 2021. godine.

Napominjemo da je od 24. svibnja 2021. godine, svatko tko ulazi u Italiju, neovisno o prijevoznom sredstvu i duljini boravka, dužan ispuniti Digitalni obrazac za lociranje putnika koji je dostupan na sljedećoj poveznici: http://app.euplf.eu/#/

U iznimnim slučajevima, odnosno isključivo u slučaju tehničkih poteškoća, moguće je ispuniti obrazac u papirnatom obliku koji se može preuzeti na sljedećoj poveznici: https://www.esteri.it/mae/resource/doc/2021/05/modulo_rientro_sintetico_14_maggio.pdf

Temeljem Uredbe MZ TR od 28. kolovoza 2021.g. svi putnici iz DČ EU, država Schengenskog sporazuma u Italiju, bez obveza samoizolacije odnosno karantene, ukoliko predoče digitalnu ili papirnatu Zelenu COVID EU potvrdu kojom se potvrđuje jedan od sljedećih uvjeta:

 1. da je putnik završio ciklus cijepljenja protiv virusa SARS-CoV-2 ili
 2. da je osoba ozdravila od COVID-19
 3. da je obavila molekularni ili antigenski test 48 sati prije ulaska u Italiju s negativnim rezultatom.

Gore pobrojane potvrde trebaju biti izdane na talijanskom, engleskom, francuskom ili španjolskom jeziku, te mogu biti u digitalnom obliku EU digitalne COVID potvrde ili potvrde u tiskanom papirnatom obliku.

Kad je riječ o tiskanom papirnatom obliku:

1. Potvrda o negativnom brzom ili molekularnom PCR testu mora sadržavati sljedeće informacije:

a) ime testa (neobavezno za molekularni test),

b) proizvođač testa (neobavezno za molekularni test),

c) datum i sat uzimanja brisa,

d) rezultat testa,

f) ustanova gdje je test obavljen,

e) država u kojoj je test obavljen

h) iz testa mora biti razvidno da se odnosi na nositelja potvrde

2. Potvrda COVID-19 o uspješnom cijepljenju mora sadržavati slijedeće informacije:

a) vrstu cjepiva

b) ime cjepiva

c) proizvođača cjepiva

d) broj obavljenih cjepljiva

e) datum zadnjeg cijepljenja

f) državu u kojoj je cijepljenje izvedeno

3. Potvrda o ozdravljenju od COVID-19 mora sadržavati sljedeće informacije:

a) datum prvog pozitivnog testa;

b) država, koja je izvela prvi pozitivni molekularni test;

c) početni datum valjanosti zelene potvrde COVID-19;

d) datum kraja valjanosti zelene potvrde COVID -19

Iznimke od gornjeg pravila obveze testa odnose se na kretanja opravdana neodgodivim poslom, neodgodivim zdravstvenim potrebama ili vraćanjem u mjesto prebivališta odnosno boravišta, tranzitom do 36 sata ili neophodnim opravdanim ulaskom do 120 sati. Nadalje, iznimke se odnose i na profesionalne prijevoznike, putničko osoblje, osobe protokola reguliranih zdravstvenom sigurnošću, sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima, prekogranični radnici, diplomatsko osoblje, vojno osoblje i policija u obavljanju službene dužnosti, učenici i studenti u povratku u Italiju). Dana 2. lipnja 2021. godine, Ministarstvo zdravstva Italije ukinulo je obvezu predočavanja negativnog testa provedenog putem molekularnog ili antigenskog testa za sljedeće slučajeve koja vrijedi do 30. srpnja 2021. godine:

- Povratak na nacionalni teritorij Italije nakon boravka ne dužeg od 24 sata u nekom inozemnom odredištu, a koje se nalazi na udaljenosti ne većoj od 60 km od mjesta stalnog boravišta ili prebivališta;

- Boravak koji nije duži od 24 sata u nekom odredištu na nacionalnom teritoriju Italije, a koje se nalazi na udaljenosti ne većoj od 60 km od mjesta u inozemstvu u kojem je registrirano stalno boravište ili prebivalište.

Za specifična pravila vezana za ulazak putnika iz UK VB, Japana, Kanade i SAD-a potrebno je konzultirati stranicu Ministarstva vanjskih poslova TR

Italija je i dalje formalno-pravno podijeljena na 3 zone: crvenu (visoki epidemiološki rizik i strože mjere), narančastu (srednji epidemiološki rizik) žutu (niži epidemiološki rizik) i bijelu (bez posebnog epidemiološkog rizika) u koje se svrstavaju talijanske regije temeljem dvotjedne analize epidemiološke situacije u njima, te u kojima vrijede drugačije mjere. Svaka dva tjedna analiziraju se epidemiološki parametri, kako bi se odredila boja zone odnosno rizik Regije.

Sukladno posljednjoj Uredbi talijanskog ministarstva zdravstva koja je stupila na snagu 30. kolovoza 2021. godine, podjela je sljedeća:

 • U crvenoj zoni ne nalazi se niti jedna talijanska regija  
 • U narančastoj zoni ne nalazi se niti jedna talijanska regija
 • U žutoj zoni nalazi se Sicilija
 • U bijeloj se nalaze sve druge regije: Abruzzo, Basilicata, Calabria, Campania, Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lazio, Liguria, Lombardia, Marche, Molise, Piemonte, Provincia Autonoma di Bolzano, Provincia Autonoma di Trento, Puglia, Sardegna, Toscana, Umbria, Valle d’Aosta, Veneto.

Od 6. kolovoza 2021 zelena COVID potvrda (green pass) neophodna je za sudjelovanje u većini društvenih/sportskih aktivnosti (svih događaja za javnost na otvorenom; uključujući predstave odnosno sportska natjecanja, muzeje i druga mjesta kulture, bazene, teretane, smještajne strukture, wellness centre, sajmove, kongrese i konferencije, ljetne centre i poratne ugostiteljske aktivnosti, kladionice i casina, javne natječaje, restorane i kafiće na zatvorenom.

Od 1. rujna samo će osobe koje posjeduju zelenu potvrdu moć koristiti unutar Italije:

• zrakoplovi koji se koriste za komercijalne usluge prijevoza putnika;

• brodovi i trajekti koji se koriste za međuregionalne prijevozne usluge, s izuzetkom onih koji se koriste za pomorske veze u Messinskom tjesnacu;

 

• vlakovi koji se koriste u uslugama Inter City, Inter City Night i High Speed ​​putničkog željezničkog prijevoza;

 

• autobusi koji se koriste za usluge prijevoza putnika, s nediferenciranom ponudom, koji se neprekidno ili povremeno voze na cesti na ruti koja povezuje više od dvije regije i s unaprijed utvrđenim itinerarima, voznim redovima, autobusi koji se koriste za iznajmljivanje vozila s vozačem, s izuzetkom onih koji se koriste za dodatne usluge lokalnog i regionalnog javnog prijevoza.

Sve osobe iznad 12 godina koje učestvuju ili borave na gore pobrojanim mjestima/aktivnostima obavezne su imati zelenu digitalnu potvrdu Covid -19 kojom se potvrđuje jedna od tri situacije i) završen ciklus cijepljenja ii) ozdravljenje od infekcije u posljednjih šest mjeseci  iii) negativan nalaz brisa napravljen u posljednjih 48 sati. Upravo zbog navedenih odredbi cijena negativnog brisa smanjena je te iznosi 8 €, za djecu, do 15€ za odrasle osobe, može se obaviti u većini ljekarni.

U restoranima je i dalje dozvoljeno biti bez maske samo kada se konzumira za stolom. Također, maska ostaje i dalje obavezna za mjesta kulture; potrebno ju je nositi u muzejima, kinima, kazalištima. Također, obavezna je u svim sredstvima javnog prometa, uključujući i vlak i zrakoplov. Dakle usprkos novoj uredbi o neobaveznom nošenju maski na otvorenom, istu je potrebno imati uza sebe kako bi se istu po potrebi koristilo.

OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA

Hrvatski državljani mogu putovati u Talijansku Republiku s važećom putovnicom ili osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.).

DODATNE OBAVIJESTI

U Italiji je, od 2019. godine, povećana dozvoljena visina uplate u gotovini s prijašnjih 1000 eura na 3000 eura.

Prilikom ulaska u zemlju s gotovinom, vrijednosnim papirima ili čekovima u iznosu većem od 10.000 eura, isto je potrebno prijaviti nadležnim vlastima.

U nužnim slučajevima liječničku je pomoć moguće dobiti na odjelima hitne pomoći bolnica uz europsku iskaznicu zdravstvenog osiguranja.

Jedinstveni besplatni pozivni broj za policiju je 112, hitnu medicinsku pomoć 118 i vatrogasce 115.

OPĆA UPOZORENJA

Od početka zajedničke akcije antiterorističke koalicije protiv tzv. „Islamske države“ podignuta je razina sigurnosne pripravnosti u Italiji. Vlasti su upozorile na opasnost od mogućih terorističkih napada, a posebno osjetljivim smatra se područje glavnog grada Rima zbog velikog broja turista i hodočasnika iz cijelog svijeta. U turističkim središtima i velikim gradovima (Rim, Milano, Torino, Napulj, Bari, Firenca, Venecija, Genova), preporuča se poseban oprez s obzirom na prisutnost džepara i sitnih lopova koji obično operiraju u grupama, te se, osim što koriste nepažnju turista, koriste i raznim trikovima kako bi privukli njihovu pozornost. Posebno su prisutni na glavnim kolodvorima već spomenutih većih gradova, u podzemnoj željeznici, autobusima i tramvajima, kao i ispred turističkih znamenitosti gdje se stvaraju veće gužve. Preporuča se prilikom turističkih obilazaka i šetnji gradom ponijeti sa sobom što manje osobnih stvari, gotovine i bankovnih kartica. Preporuča se izraditi preslike osobnih isprava, te ih nositi sa sobom, a izvornike isprava i vrijedne stvari pohraniti u sefu hotela. U slučaju da je potrebno nositi izvornik osobnih isprava sa sobom, preporuča se njihove preslike pohraniti u poštanskom sandučiću elektronske pošte, kako bi se u slučaju krađe ubrzao postupak izrade putnog lista. Osobna vozila potrebno je parkirati isključivo na parkirnim mjestima pod nadzorom, nikako ostavljati stvari na vidljivim mjestima u automobilu. Potrebno je obratiti posebnu pažnju na torbice, fotoaparate, kompjutore i slično prilikom šetnje gradom, budući da u pojedinim gradovima djeluju kradljivci na motorima koji često turistima torbice strgnu s ramena u vožnji. Potrebno je posebnu pozornost obratiti na vrijedne satove i nakit, te se stoga preporuča ne nositi skupe satove i nakit. Preporuča se posebna pažnja u prometu talijanskim cestama i strogo pridržavanje propisa jer su kazne za prometne prekršaje vrlo visoke. Također, potrebno je prethodno informirati se o posebnim ograničenjima prometovanja osobnim vozilima u središtima većine talijanskih gradova. Naime, veliki broj talijanskih gradova uveo je zone ograničenog vremenskog prometovanja što znači da u određeno doba dana središtem grada mogu prometovati samo vozila koja imaju posebnu dozvolu. Napominjemo da su kazne za nepridržavanje ove odredbe vrlo visoke.

NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA)

U slučaju eventualne potrebe za napuštanjem zemlje, obratite se veleposlanstvu RH u Rimu.

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici
(Pokriva Republiku San Marino i Republiku Maltu)
tel: 0039 06 3630 7650, 3630 7300, konz. 3630 4630
fax: 0039 06 3630 3405, konz. 3630 3269

Via Luigi Bodio 74/76
00191 Roma
ITALIJA


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).