Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Upozorenja

Italija

19.1.2021.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA

KRATKO OBJAŠNJENJE:

Vladinom Uredbom od 13. siječnja 2021. produljeno je na cijelom nacionalnom teritoriju Italije izvanredno krizno stanje do 30. travnja 2021.

Produljenja je zabrana kretanja između talijanskih Regija i Provincija do 15. veljače 2021. Iz zabrane su izuzete osobe koje se kreću iz dokazivih zdravstvenih razloga, poslovnih ili neodgodivih potreba.

Hrvatski državljani i sve osobe koje dolaze u Italiju morju predočiti negativan PCR test ili antigentski test ne stariji od 48 sati.

Iznimke od gornjih pravila odnose se na kretanja opravdana neodgodivim poslom, neodgodivim zdravstvenim potrebama ili vraćanjem u mjesto prebivališta odnosno boravišta, tranzitom do 72 sata, neophodnim ulaskom do 120 sati. Iznimke se odnose na  profesionalne prijevoznike, putničko osoblje, osobe protokola reguliranih zdravstvenom sigurnošću, sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima, prekogranični radnici, diplomatsko osoblje, vojno osoblje i policija u obavljanju službene dužnosti, učenici i studenti u povratku u Italiju)

Na snazi je obveza nošenja maske na otvorenom te zabrane kretanja na cijelom nacionalnom teritoriju od 22,00 sata do 05,00 sati ujutro. Obaveza nošenja zaštitne maske odnosi se na otvorene i zatvorene prostore, kako javne tako i privatne, izuzev vlastitog doma. U slučaju nepoštivanja odredbe o nošenju maske, osoba podliježe novčanoj kazni od 400-1000 €. Od obveze nošenja zaštitne maske izuzeta su djeca do 6 godina, osobe s patologijama ili invaliditetom zbog kojeg je nošenje maske opasno za osobu. Zaštitna maska nije obavezna tijekom sportskih aktivnosti.

Skijaške piste, bazeni, kina i kazališta ostaju zatvorena do 15. veljače 2021. godine.

Italija je podijeljena na 3 zone: crvenu (visoki epidemiološki rizik), narančastu (srednji epidemiološki rizik) i žutu (niži epidemiološki rizik) u koje se svrstavaju pojedine talijanske Regije, u kojima su na snazi različite mjere (vidjeti tablicu). Svaka dva tjedna analizira se epidemiološka situacija u Regijama, te temeljem istih regije se svrstavaju u pojedine boje/zone. Budući da su zone/boje u kojima se nalaze Regije promjenjive, savjetuje se hrvatskim državljanima informiranje neposredno prije puta o mjerama u talijanskoj Regiji u koju putuju.

Od dana 17. siječnja 2021. godine u crvenoj zoni s visokim epidemiološkim rizikom nalaze se Regije Lombardia, Sicilia i Autonomna Provincija Bolzano, u narančastoj zoni srednjeg rizika nalaze se Regije Abruzzo, Friuli Venezia GIulia, Lazio, Marche, Piemonte, Puglia, Umbria i Valle d'Aosta, dok se u žutoj zoni niskog rizika nalaze Regija Campania, Basilicata, Molise, Autonomna Provincija Trento, Sardegna i Toscana.

Više informacija dostupno je na sljedećim poveznicama:

https://www.esteri.it/mae/en/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti/focus-cittadini-italiani-in-rientro-dall-estero-e-cittadini-stranieri-in-italia.html

http://www.viaggiaresicuri.it/

www.protezionecivile.gov.it/home

www.salute.gov.it

www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA
Hrvatski državljani mogu putovati u Talijansku Republiku s važećom putovnicom ili osobnom iskaznicom (izdanom nakon 01.01.2003.).
 
DODATNE OBAVIJESTI
U Italiji je, od 2019. godine, povećana dozvoljena visina uplate u gotovini s prijašnjih 1000 eura na 3000 eura.
Prilikom ulaska u zemlju s gotovinom, vrijednosnim papirima ili čekovima u iznosu većem od 10.000 eura, isto je potrebno prijaviti nadležnim vlastima.
U nužnim slučajevima liječničku je pomoć moguće dobiti na odjelima hitne pomoći bolnica uz europsku iskaznicu zdravstvenog osiguranja.
Jedinstveni besplatni pozivni broj za policiju je 112, hitnu medicinsku pomoć 118 i vatrogasce 115.
 
OPĆA UPOZORENJA
Od početka zajedničke akcije antiterorističke koalicije protiv tzv. „Islamske države“ podignuta je razina sigurnosne pripravnosti u Italiji. Vlasti su upozorile na opasnost od mogućih terorističkih napada, a posebno osjetljivim smatra se područje glavnog grada Rima zbog velikog broja turista i hodočasnika iz cijelog svijeta. U turističkim središtima i velikim gradovima (Rim, Milano, Torino, Napulj, Bari, Firenca, Venecija, Genova), preporuča se poseban oprez s obzirom na prisutnost džepara i sitnih lopova koji obično operiraju u grupama, te se, osim što koriste nepažnju turista, koriste i raznim trikovima kako bi privukli njihovu pozornost. Posebno su prisutni na glavnim kolodvorima već spomenutih većih gradova, u podzemnoj željeznici, autobusima i tramvajima, kao i ispred turističkih znamenitosti gdje se stvaraju veće gužve. Preporuča se prilikom turističkih obilazaka i šetnji gradom ponijeti sa sobom što manje osobnih stvari, gotovine i bankovnih kartica. Preporuča se izraditi preslike osobnih isprava, te ih nositi sa sobom, a izvornike isprava i vrijedne stvari pohraniti u sefu hotela.  U slučaju da je potrebno nositi izvornik osobnih isprava sa sobom, preporuča se njihove preslike pohraniti u poštanskom sandučiću elektronske pošte, kako bi se u slučaju krađe ubrzao postupak izrade putnog lista. Osobna vozila potrebno je parkirati isključivo na parkirnim mjestima pod nadzorom, nikako ostavljati stvari na vidljivim mjestima u automobilu. Potrebno je obratiti posebnu pažnju na torbice, fotoaparate, kompjutore i slično prilikom šetnje gradom, budući da u pojedinim gradovima djeluju kradljivci na motorima koji često turistima torbice strgnu s ramena u vožnji. Potrebno je posebnu pozornost obratiti na vrijedne satove i nakit, te se stoga preporuča ne nositi skupe satove i nakit. Preporuča se posebna pažnja u prometu talijanskim cestama i strogo pridržavanje propisa jer su kazne za prometne prekršaje vrlo visoke. Također, potrebno je prethodno informirati se o posebnim ograničenjima prometovanja osobnim vozilima u središtima većine talijanskih gradova. Naime, veliki broj talijanskih gradova uveo je zone ograničenog vremenskog prometovanja što znači da u određeno doba dana središtem grada mogu prometovati samo vozila koja imaju posebnu dozvolu. Napominjemo da su kazne za nepridržavanje ove odredbe vrlo visoke.
 
NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA)
U slučaju eventualne potrebe za napuštanjem zemlje, obratite se veleposlanstvu RH u Rimu.

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici
(Pokriva Republiku San Marino i Republiku Maltu)
tel: 0039 06 3630 7650, 3630 7300, konz. 3630 4630
fax: 0039 06 3630 3405, konz. 3630 3269

Via Luigi Bodio 74/76
00191 Roma
ITALIJA


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).