Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Upozorenja

Francuska

1.4.2021.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA

KRATKO OBJAŠNJENJE:

Za putnike starije od 11 godina koji dolaze zračnim, morskim ili kopnenim putem na teritorij Francuske Republike iz Republike Hrvatske (kao i iz cijele Europske unije, Andore, Islanda, Lihtenštajna, Kneževine Monako, Norveške, Vatikana, San Marina, Švicarske) na snazi je obaveza predočavanja negativnog nalaza PCR testa ne starijeg od 72 sata. Ove obveze izuzeti su pogranični radnici, cestovni prijevoznici i stanovnici pograničnih područja u krugu od 30 km od svog prebivališta.

Za sve putnike koji dolaze iz Europske unije (uključujući Andoru, Island, Lihtenštajn, Kneževinu Monako, Norvešku, Vatikan, San Marino, Švicarsku) na snazi je obaveza ispunjavanja tzv. ”Izjave” kojom se izjavljuje da putnik nema simptome bolesti COVID-19, te da u zadnjih 14 dana koja su prethodila putovanju nije bio u kontaktu s osobom pozitivnom na bolest COVID-19.

Za djecu do 11 godina ne postoji obaveza negativnog PCR nalaza, no potrebno je popunjavanje navedene ”Izjave”, te za njih postoji poseban obrazac.

Obrasci na francuskom i engleskom jeziku mogu se naći na mrežnoj stranici francuskog Ministarstva unutarnjih poslova: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage   

Zabranjena su putovanja u Francusku kao i putovanja iz Francuske u odredišta izvan Europske unije (i Andore, Islanda, Lihtenštajna, Kneževine Monako, Norveške, Vatikana, San Marina, Švicarske), osim za ona putovanja za koja postoji opravdan razlog. Od 12. ožujka od ove mjere izuzete su također Australija, Južna Koreja, Izrael, Japan, Novi Zeland, Ujedinjeno Kraljevstvo. 

Zbog iznimnog pogoršanja epidemiološke situacije na teritoriju cijele Francuske, 3. travnja započinje novo potpuno zatvaranje (confinement).

Na snazi ostaju postojeće mjere zabrane izlaska iz kuće u periodu od 19 do 06 sati, obaveza rada na daljinu, zabrana rada trgovina osim onih koje prodaju neophodne proizvode (hrana, lijekovi, knjige i glazba), izlasci iz kuće dozvoljeni su unutar 10 kilometara od mjesta stanovanja. Kina, kazališta i muzeji ostaju i dalje zatvoreni, kao i restorani i barovi osim ukoliko se hrana dostavlja ili uzima za konzumaciju kod kuće. Od 5. travnja travanja zabranjuju se sva putovanja između regija, osim u iznimnim situacijama i u profesionalne svrhe. Osnovne i srednje škole od 5.travnja zatvaraju se na 4 tjedna (2 tjedna nastava online, školski praznici od 12. do 26. travnja); 26. travnja početak nastave uživo za osnovne škole; od 3.svibnja početak nastave uživo za srednje škole.

Nošenje zaštitnih maski obavezno je i na otvorenom i u svim javnim zatvorenim prostorima, te u cjelokupnom javnom gradskom i međugradskom prijevozu. Kazne za kršenje propisanih mjera zaštite od širenja zarazne bolesti COVID-19 iznose od 135 € do 3750 € u slučajevima ponavljanja.

TERORIZAM:

U Francuskoj je trenutno na snazi najviši stupanj prijetnje od terorističkih napada, sigurnosne mjere u zemlji podignute su na najvišu razinu i francuske vlasti upozoravaju na potrebu iznimnog opreza. Teroristički napadi noževima na teritoriju Francuske, ali i napadi na francuske ciljeve u svijetu u posljednjim mjesecima ukazuju na nužnost pojačanog opreza u svakoj situaciji.

Francuske vlasti stavile su na raspolaganje besplatnu aplikaciju za pametne telefone, na francuskom i engleskom jeziku, pod nazivom  ,,SAIP'' (Système d'alerte et d'information des populations), koja u roku od 15 minuta nakon što od policije zaprimi informaciju, upozorava korisnika na mogući teroristički napad ili neki drugi izvanredni događaj.

Hrvatskim državljanima preporučuje se izniman oprez na javnim mjestima, izbjegavanje većih javnih okupljanja i prosvjeda te praćenje uputa lokalnih vlasti i lokalnih medija. Preporučuje se u svakom trenutku imati sa sobom identifikacijski dokument (putovnicu ili osobnu iskaznicu). Zbog pojačanih sigurnosnih kontrola u francuskim zračnim lukama, te željezničkim i autobusnim kolodvorima, preporučuje se predvidjeti više vremena kod kretanja na put.

OPĆA UPOZORENJA:

U slučaju izvanrednih situacija preporučuje se praćenje javnih priopćenja i kontaktiranje Veleposlanstva RH u Parizu.

U Francuskoj su vozači motornih vozila, uključujući i motocikle,  dužni pribaviti i jasno istaknuti na vozilu ekološku vinjetu Critair, koja određuje klasu vozila ovisno o emisiji ugljičnog dioksida. Ta vinjeta treba obavezno biti istaknuta na vozilima na području Pariza, Grenoblea i Lyona, odnosno na drugim područjima kad to lokalne vlasti odrede, ovisno o trenutnoj kvaliteti zraka. Više informacija o vinjeti i kako je nabaviti dostupno je na internetskoj stranici francuskog Ministarstva za zaštitu okoliša: https://www.certificat-air.gouv.fr/en/.

Turisti se posebno upozoravaju da su mjesta turističkih atrakcija, veće trgovine i sredstva javnog prijevoza, naročito u Parizu, česta meta džepara i da je to najčešći razlog zbog kojeg hrvatski turisti traže pomoć Veleposlanstva. Stoga je na takvim mjestima potrebno obratiti veliku pozornost na osobne stvari. Preporučuje se da se osobni dokumenti, novac i kreditne kartice ne drže na istom mjestu, kao i da se prije puta naprave preslike osobnih dokumenata i/ili da se njihove skenirane verzije pohrane u elektroničkom obliku. U slučaju krađe ili gubitka osobnih dokumenata, potrebno je to prijaviti francuskoj policiji, a nakon toga obratiti se Veleposlanstvu radi dobivanja dokumenta za povratak u zemlju.

OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA:

Hrvatski državljani mogu ući u Francusku uz predočenje valjane putovnice ili valjane osobne  iskaznice.

Hrvatski državljani, koji se u Francusku upućuju cestovnim ili željezničkim prijevozom kroz druge države članice EU-a ili Švicarsku, mogu proći tim zemljama i samo s osobnom iskaznicom.

Konzularni odjel Veleposlanstva Republike Hrvatske smješten je na adresi:

7, square Thiers,

75116 Pariz

(Metro: linija br. 9 - postaja Trocadero ili Rue de la Pompe;   linija br. 2 - postaja Victor Hugo)

Telefon:  +33 1 53 70 02 80 (od 9.00 do 17.00 h)

Dežurni telefoni (izvan radnog vremena): +33 671 48 67 03 ili +385 1 4569 964

Faks: +33 1 53 70 85 80

E-mail: conspari@mvep.hr

ZDRAVSTVENO OSIGURANJE:

Hrvatskim državljanima preporučuje se da u Hrvatskoj pribave Europsku iskaznicu zdravstvenog osiguranja (EHIC). Na temelju EHIC-a, osiguranik HZZO-a koji se za vrijeme privremenog boravka u jednoj od članica EU-a iznenada razboli, ozlijedi ili doživi nesreću ima pravo na zdravstvenu zaštitu koja se ne može odgoditi do planiranog povratka u Hrvatsku, i to na teret sredstava HZZO-a. Podsjećamo da EHIC nije alternativa putnom osiguranju. Ona ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode pri rizičnijim fizičkim aktivnostima, zračni prijevoz natrag u domovinu ni ukradenu ili izgubljenu imovinu. Stoga je preporučljivo uz EHIC imati i odgovarajuće putno osiguranje.

Više o EHIC-u na: http://www.hzzo.hr/lijecenje-u-inozemstvu/vasa-prava-europska-iskaznica-zdravstvenog-osiguranja-ehic-i-europskonacionalno-zakonodavstvo /.

ŽURNO NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA):

U slučaju  potrebe žurnog napuštanja zemlje, obratite se Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Parizu.

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Francuskoj Republici
(Pokriva Kneževinu Monako, Benin, Čad, Ekvatorsku Gvineju, Gvineju, Kongo, Niger, Demokratsku Republiku Kongo, Togo, Srednjoafričku Republiku)
tel: 0033 1 5370 0280
fax: 0033 1 5370 0290

7, Square Thiers
75116 Paris
FRANCE


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).