Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Upozorenja

Cipar

15.9.2021.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA

Hrvatskim državljanima dozvoljeno je putovati na Cipar s važećom hrvatskom osobnom iskaznicom ili važećom hrvatskom putovnicom.

Svi putnici (uključujući i ciparske državljane) koji dolaze na CY su dužni najkasnije 48 sata prije leta ispuniti elektronski obrazac.

Države su podijeljene u nekoliko kategorija: zelena, narančasta, crvena i siva.

Popis država prema kategorijama se stalno ažurira te je nužno provjeriti u kojoj se kategoriji Republika Hrvatska nalazi prije odlaska na Cipar: https://cyprusflightpass.gov.cy/en/country-categories

Za cijepljene putnike: osobe koje su u potpunosti cijepljene na CY ulaze bez potrebe testiranja i samoizolacije, uz predočenje odgovarajuće potvrde. Prihvatljiva su cjepiva: Janssen / Johnson & Johnson, AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Moderna, Sputnik V (Gam-COVID-Vac). Više informacija dostupno ovdje.

Za osobe koje su preboljele Covid-19: ulazak na Cipar dozvoljen je i nositeljima Digitalne EU potvrde o preboljenju Covid-19. Ova potvrda počinje vrijediti 14 dana od dana pozitivnoga testa i vrijedi još 180 dana nakon toga dana.

Ako se Hrvatska u trenutku putovanja nalazi na popisu narančaste kategorije, tada  osobe koje nisu cijepljene i koje nisu preboljele Covid-19 na Cipar mogu ući samo uz predočenje negativnog PCR testa na Covid-19, koji nije stariji od 72 sata. Djeca mlađa od 12 godina ne moraju imati test.

Ako se Hrvatska u trenutku putovanja na Cipar nalazi na popisu zelene kategorije, tada nije potreban PCR test za putnike koji nisu cijepljeni.

Ako se Hrvatska u trenutku putovanja nalazi na popisu crvene kategorije: osobe koje nisu cijepljene i koje nisu preboljele Covid-19 na Cipar mogu ući samo uz predočenje negativnog PCR testa na Covid-19, koji nije stariji od 72 sata. Djeca mlađa od 12 godina ne moraju imati test. Uz nužan PCR test Nakon dolaska na Cipar, putnici se odmah testiraju na Covid-19 na vlastiti trošak (15 EUR u Larnaki, 19 EUR u Pafosu) te su dužni biti u samoizolaciji do primitka negativnog rezultata testa. Rezultati testa čekaju se oko tri sata i putnik se o rezultatima obavještava putem SMS-a. Ako je test pozitivan, osobe se smještaju u obaveznu karantenu. 

Nužno je redovito praćenje obavijesti i uputa ciparskog Ministarstva zdravstva.

Više informacija dostupno je na sljedećoj poveznici: https://www.pio.gov.cy/coronavirus/en/index.html

Svi putnici podložni su nasumičnome testiranju na COVID-19. Ako putnik bude podvrgnut nasumičnome testiranju, do rezultata testa dužan je provoditi mjere socijalnoga distanciranja. O rezultatu testa putnike se obavještava SMS-om. U slučaju pozitivnog testa, zaražene osobe smještaju se u obveznu karantenu (14 dana). U karantenu se smještaju i putnici koji su u zrakoplovu sjedili u blizini zaražene osobe. Ciparske vlasti snose sve troškove liječenja, karantene.

 

DODATNE UPUTE

Sjeverni dio otoka nalazi se pod vlašću samoproglašene takozvane „Turske Republike Sjeverni Cipar“ koju Republika Hrvatska nije priznala. Vlasti Republike Cipar svaki ulazak na Cipar s područja takozvane „Turske Republike Sjeverni Cipar“, odnosno preko luka i zračnih luka u sjevernom dijelu otoka, smatraju ilegalnim.

Iz Republike Cipar moguće je kretanje po cijelom otoku, uključujući i prelazak na područje takozvane „Turske Republike Sjeverni Cipar“, preko točno označenih prijelaza na kojima se vrši kontrola putnika. Hrvatski državljani na područje takozvane „Turske Republike Sjeverni Cipar“ mogu ući bez vize. Ako putujete izravno na područje takozvane „Turske Republike Sjeverni Cipar“ nećete biti u mogućnosti posjetiti Republiku Cipar.


OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA

Hrvatski državljani na Cipar mogu putovati s valjanom putovnicom ili s valjanom osobnom iskaznicom Republike Hrvatske, ali savjetuje se da se prilikom putovanja koje uključuje i posjet sjevernom dijelu otoka koristi putovnica. U slučaju gubitka ili krađe osobnih dokumenata Republike Hrvatske, hrvatski državljani moraju se obratiti Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ateni zbog izdavanja putnog lista za povratak u Hrvatsku. Putni list se izdaje u suradnji s hrvatskim počasnim konzulom u Nikoziji, pri čemu dostava putnog lista na Cipar može potrajati nekoliko dana.


DODATNE OBAVIJESTI

Hrvatski državljani neodgodivu zdravstvenu zaštitu mogu dobiti u državnim zdravstvenim ustanovama na Cipru uz posjedovanje europske iskaznice zdravstvenog osiguranja (EHIC), koju izdaje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Na Cipru se striktno provodi nulta tolerancija na posjedovanje narkotika. Posjedovanje bilo koje količine ili vrste narkotika kažnjava se zatvorskom kaznom ili visokom novčanom kaznom. Uputno je izbjegavati fotografiranje u blizini potencijalno osjetljivih područja poput vojnih objekata.


NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA):
U slučaju žurnosti i ugroženosti te potrebe za konzularnom pomoći i zaštitom hrvatski državljani se mogu obratiti Veleposlanstvu RH u Ateni. Isto tako, hrvatski državljani se mogu obratiti diplomatsko–konzularnom predstavništvu bilo koje države članice EU-a.

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Helenskoj Republici
(Pokriva Armeniju, Cipar i Gruziju)
tel: 00 30 210 67 77 033, 67 77 037, 67 77 049 konzularni ured: 00 30 210 67 77 059
fax: 00 30 210 67 11 208

Tzavela 4
Neo Psychico
154 51 Athens
GRČKA


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).