Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Upozorenja

Bugarska

2.11.2021.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA

Zbog pandemije COVID-19, u Bugarskoj je 14. svibnja 2020. okončano izvanredno stanje u zemlji i uvedeno izvanredno epidemiološko stanje koje će biti na snazi do 30. studenog 2021.

Upozorenje: Bugarske vlasti ne priznaju istekle hrvatske putne isprave, niti one s rokom važenja isteklim nakon proglašenja epidemije u Hrvatskoj.

Uvjeti za ulazak u Bugarsku razlikuju se prema boji zona u odnosu na 14-dnevnu smrtnost od COVID-19/100.000 stanovnika i tjedne pozitivne rezultate provedenih laboratorijskih testova.

Upozorenje: Hrvatska je od 30. listopada 2021. za Bugarsku na crvenoj listi.

CRVENA ZONA

Ulazak u Bugarsku iz zemalja u crvenoj zoni dozvoljen je bugarskim državljanima i članovima njihovih obitelji, strancima s reguliranim boravkom u Bugarskoj i članovima njihovih obitelji, građanima EU, EGP i Švicarske – uz predočenje potvrde o provedenom punom cijepljenju (min. 14 dana od cijepljenja) ili potvrde o oporavku od infekcije ili nekog sličnog dokumenta koji sadrži sve podatke kao i EU digitalna COVID potvrda – uz dodatan negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Mogućnost ulaska građana EU, EGP i Švicarske u Bugarsku također postoji samo sa negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata, s tim da je u tom slučaju obavezna karantena od 10 dana.

Djeca u dobi od 12 do 18 godina za ulazak u Bugarsku trebaju predočiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata. U slučaju da nemaju negativan PCR test, određuje im se karantenu od 10 dana.  

Bugarskim državljanima i članovima njihovih obitelji te strancima s reguliranim boravkom u Bugarskoj i članovima njihovih obitelji, koji pri ulasku u Bugarsku nisu u posjedu niti jednog ili su u posjedu samo jednog od navedenih dokumenata, određuje se karantenu od 10 dana.

Oslobođene od navedenih uvjeta za ulazak u Bugarsku iz crvene zone su sljedeće kategorije putnika:

- vozači u međunarodnom prijevozu putnika

- vozači kamiona u međunarodnom prijevozu roba

- članovi brodske ili zrakoplovne posade i tehničko osoblje

- pogranični radnici i drugi koji zbog posla putuju svaki dan ili bar jednom tjedno u države EU, Tursku, Srbiju ili Sj. Makedoniju

- učenici i studenti koji svaki dan ili bar jednom tjedno zbog obrazovanja putuju u susjedne države (Sj. Makedoniju, Rumunjsku, Grčku, Tursku, Srbiju) i obrnuto

- putnici u tranzitu

- djeca do 12 godina (bez obzira na zonu)

- putnici iz zemalja s kojim je Bugarska sklopila sporazum o recipročnom slobodnom prolazu državljana i stranaca sa stalnim ili dugotrajnim boravkom u njihovim zemljama i članovima njihovih obitelji (Rumunjska).

U crvenu zonu od 30.10.2021. spadaju: Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Srbija, Litva, Latvija, Estonija, Rumunjska, Slovačka, Ukrajina, Moldova, Velika Britanija i Sj. Irska, Gruzija, Bangladeš, Nepal, Mianmar, Butan, Šri Lanka, Maldivi, Južna Afrika, Botsvana, Tanzanija, Sejšeli, Namibija, Zambija, Oman, Turkmenistan, Tadžikistan, Mongolija, Čile, Urugvaj, Brazil, Paragvaj, Bolivija, Peru, Surinam, Panama, Costa Rica, Gvatemala, Belize, El Salvador, Kuba, Fidži, Sv. Lucija, Sv. Kristofor i Nevis, Grenada, Palestina, Barbados, Antigua i Barbuda, Dominikanska Republika, Singapur.

Iz ostalih dijelova svijeta u crvenoj zoni dozvoljen je ulazak samo nekim kategorijama putnika kao što su studenti s bugarskom D-vizom, medicinsko osoblje, radnici u farmaceutskoj branši uključeni u proizvodnju i distribuciju, državni i međunarodni predstavnici i službenici, humanitarni djelatnici, gospodarstvenici i suradnici u projektima (uz pismo ministra gospodarstva) i članovi obitelji investitora, sezonski radnici u poljoprivredi i turizmu, osobe koje putuju zbog obrazovanja, organizatori i sudionici u međunarodnim sportskim natjecanjima (uz pismo ministra mladih i sporta), organizatori i sudionici u kulturnim događajima te stranci primljeni u bugarsko državljanstvo. Druge kategorije imaju mogućnost ulaska u Bugarsku s posebnom dozvolom ministra zdravstva, iz opravdanih razloga.

ZELENA ZONA

Putnici iz zelene zone dužni su predočiti jedan od sljedećih dokumenata:

(1) važeću EU digitalnu COVID potvrdu o cijepljenju (14 dana nakon zadnjeg cijepljenja)

(2) potvrdu o opravku od infekcije

(3) potvrdu o provedenom testiranju (PCR ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati)

(4) sličan dokument koji sadrži podatke kao EU digitalna COVID potvrda

U nedostatku traženog dokumenta, osobi se određuje karantena od 10 dana koja se ukida nakon dostave mailom negativnog PCR testa ili negativnog brzog antigenskog testa nadležnim vlastima.

U zelenoj zoni su: Finska, Vatikan, Luxembourg, Danska, Italija, Španjolska, Malta, Švedska, Francuska, Monako i Portugal.

NARANČASTA ZONA

Hrvatska je do 29. listopada 2021. u narančastoj zoni. Isti uvjeti za ulazak u Bugarsku vrijede i za putnike koji dolaze iz narančastih zona (sve zemlje koje nisu niti u zelenoj ni u crvenoj zoni).

Oslobođene od navedenih uvjeta su sljedeće kategorije putnika iz zelenih i narančastih zona:

- vozači u međunarodnom prijevozu putnika

- vozači kamiona u međunarodnom prijevozu roba

- članovi brodske ili zrakoplovne posade i tehničko osoblje

- pogranični radnici i drugi koji zbog posla putuju svaki dan ili bar jednom tjedno u države EU, Tursku, Srbiju ili Sj. Makedoniju

- učenici i studenti koji svaki dan ili bar jednom tjedno zbog obrazovanja putuju u susjedne države (Sj. Makedoniju, Rumunjsku, Grčku, Tursku, Srbiju) i obrnuto

- putnici u tranzitu

- djeca do 12 godina (bez obzira na zonu)

- Bugarska je s Rumunjskom sklopila sporazum o recipročnom slobodnom prolazu njihovih državljana i stranaca sa stalnim ili dugotrajnim boravkom u njihovim zemljama i članovima njihovih obitelji.

Popis u Bugarskoj priznatih cjepiva (naziv cjepiva, proizvođač)

1.Comirnaty/ (/ BNT162b2 Pfizer-BioNTech Covid-19 vaccine)

BioNTech Manufacturing GmbH/

Pfizer-Biontech

2 doze

2.Vaxzevria/ AZD1222

AstraZeneca AB

2 doze

3.- / AZD1222

SK Bioscience Co Ltd

2 doze

4.COVID-19 VACCINE

Moderna / mRNA-1273

MODERNA BIOTECH

2 doze

5.Janssen / Ad26.COV2.S

Janssen-Cilag International NV

1 doza

6.- / Covishield (ChAdOx1_nCoV-19)

Serum Institute of India

2 doze

7.- / SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell), Inactivated (lnCoV)

Sinopharm / BIBP1

2 doze

8.- / SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell), Inactivated (lnCoV)

Sinovac Biotech Ltd.

2 doze

9.- / Sputnik V(Gam- COVID-VacComponent I Gam-COVID-Vac Component II)

The Gamaleya National Center of Epidemiology and Microbiology

2 doze

U Ministarstvu vanjskih poslova Bugarske osnovan je krizni stožer za pandemiju COVID-19. Brojevi telefona su 00359 2 948 2404 i 00359 2 971 3856.
Zbog opterećenosti linija, Ministarstvo moli građane da se upitima javljaju e-mailom na adresu crisis@mfa.bg i da prate ažuriranje uputa i informacija na stranici Ministarstva https://www.mfa.bg/en/customnews/main/24737.

KONZULARNA ZAŠTITA ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE HRVATSKE

Konzularni odjel Veleposlanstva RH je na adresi Ul. Krakra 7, 1504 Sofija.

Važna obavijest: Zbog stanja epidemije u Bugarskoj, konzularne stranke se primaju uz prethodno dogovoreni termin.

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj
tel: 00359 2 943 3225, 86112 12
fax: 00359 2 946 1355

ul. Oborište 15, II kat
1504 Sofia
REPUBLIKA BUGARSKA


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).