Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Opće informacije

Tajland

20.3.2020.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE SVIH PUTOVANJA

Zbog izvanredne situacije s pandemijom koronavirusa, donesena je odluka o suspendiranju izdavanja viza, posebice na graničnim prijelazima, do daljnjega.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila je identifikaciju novog koronavirusa (COVID-19). Oboljeli imaju simptome povišene temperature, otežanog disanja te im je dijagnosticirana virusna pneumonija, a posebno mogu biti ugrožene osobe slabijeg imuniteta, starije osobe, dojenčad i trudnice.

Tajlandska vlada preporučuje izbjegavanje sljedećih popularnih turističkih mjesta u Tajlandu:  Bangkok, Chiang Mai, Chiang Rai, Samut Prakan, Chonburi, Krabi, Phuket te Prachuap Khiri Khan.

Tajlandska vlada objavila je 5. ožujka 2020. godine novu regulativu vezanu za ulazak putnika u Kraljevinu Tajland zbog širenja koronavirusa, prema kojoj su Južna Koreja, Kina, Makao, Hong Kong, Italija i Iran klasificirani kao opasna područja zaraze, temeljem čega će pri ulasku iz navedenih zemalja, uključujući i tranzit kroz iste, tajlandska nadležna tijela zatražiti od putnika njihovu adresu i plan putovanja, kao i 14-dnevnu izolaciju u njihovom prebivalištu ili hotelskoj sobi u Tajlandu. Također će biti zamoljeni javljati se svaki dan službenicima ili će ih pripadnici nadležnih tajlandskih institucija moći posjetiti. Osobe pozitivne na koronavirus bit će odmah smještene u bolnicu. Svi koji se neće pridržavati navedenih mjera pri ulasku iz navedenih država u Tajland, bit će kažnjeni u iznosu od 20 000 bahta/630 USD.

Prije donošenja odluke o putovanju u Tajland, preporučuje se praćenje razvoja širenja zaraze ovim virusom i praćenje preporuka HZJZ-a i Svjetske zdravstvene organizacije. Više informacija dostupno je na sljedećim poveznicama:
https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

Sigurnosna situacija na Tajlandu stabilizirala se nakon vojnog udara u svibnju 2014. godine. Javni život je uglavnom normalan. Međutim, sloboda izražavanja i okupljanja i dalje je strogo ograničena. Putnici bi trebali biti svjesni strogog zakona u Tajlandu. Općenito se preporučuje izbjegavanje demonstracija i velikih okupljanja, kao i gužvi jer se nasilni sukobi između demonstranata i snaga sigurnosti ne mogu isključiti.

 

KRATKO OBJAŠNJENJE:
Kao i u mnogim drugim zemljama, opća opasnost od terorističkih napada ne može se isključiti i na Tajlandu. Posebice u južnim djelovnima zemlje (Narathiwat, Yala i Pattani kao i velikim dijelom Songhkla )gdje  postoji opasnost od terorističkih napada. Te se putovanja u tom područje preporuča samo za nužne  slučajeve. Postoje učestali sukobi između separatističkih skupina i snaga sigurnosti, kao i terorističkih napada Putovanje kopnom prema Kambodži, moguće je samo preko službenih graničnih prijelaza. Ne preporučuje se putovanje u Preah Vihear i okolne hramove, jer je cijelo područje vojno ograničeno.

OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA:
Hrvatski državljani koji namjeravaju ući u Kraljevinu Tajland dužni su ishoditi ulaznu vizu. Za detaljnije informacije potrebno je obratiti se Veleposlanstvu Kraljevine Tajlanda u Budimpešti na adresi:
Verecke ut. 79
1025 Budimpešta,  Mađarska
Tel: 00 36 1 43 84 020 Fax: 00 36 1 43 84 023

U slučaju žurnosti i ugroženosti hrvatski državljani mogu se obratiti najbližem diplomatskom predstavništvu bilo koje države članice EU.

Hrvatski građani dužni su svoju putovnicu imati uza se cijelo vrijeme jer će u protivnom, u slučaju policijskog legitimiranja, biti uhićeni. Osobne dokumente i putovnicu nikada ne ostavljati kao polog prilikom iznajmljivanja automobila ili drugih vozila. Postoji mogućnost komplikacija prilikom vraćanja dokumenata od strane vlasnika vozila zbog izmišljenih oštećenja na vozilima, te traženja obeštećenja.

Nacionalna valuta je tajlandski baht (THB).

DODATNE OBAVIJESTI
Hrvatskim državljanima koji borave na Tajlandu savjetuje se povećan oprez prilikom turističkih obilazaka ili zabava u nekom od klubova. Otimačine, pljačke i krađe nisu rijetkost, pogotovo na turistički atraktivnim tržnicama. Savjetuje se izbjegavanje upuštanja u rasprave na provokacije domaćeg stanovništva. Na otoku Koh Samui zabilježeni su slučajevi prepada i orobljavanja turista te stavljanja halucinogenih droga u piće, s ciljem silovanja. Zbog djelovanja halucinogenih droga registrirani su slučajevi samoubojstava turista.

Na području cijelog Tajlanda nije preporučljivo hodati sumnjivim dijelovima grada ili šetati noću.

Tajland je poznat po „sex turizmu“, što je i razlog dolaska velikog broja turista na Tajland. Česti su slučajevi omamljivanja drogama ubačenim u piće, nakon čega slijedi otuđenje stvari, novca i dokumenata klijenata.

Prilikom dolaska na Tajland poželjno je koristiti samo registrirane taksi prijevoznike uz upotrebu taksimetra, te izbjegavati vožnju s drugim putnicima i ne pristajati na ponudu taksiste za turističkim razgledavanjem Bangkoka.

Zdravstveni uvjeti:
Prilikom ulaska na Tajland hrvatskim državljanima preporuča se posjedovanje međunarodnog zdravstvenog osiguranja.
Zdravstveni i higijenski uvjeti na Tajlandu su niski te postoji opasnost od kožnih i crijevnih bolesti. Preporuča se izbjegavanje prehrane na uličnim štandovima, uključujući voće i piće kako svoj turistički posjet Tajlandu ne biste proveli u bolnici. Tuberkuloza je ozbiljan problem na Tajlandu te je preporučljivo provjeriti jeste li cijepljeni. Malarija, denga groznica i chikungunja uobičajene su te je potrebno koristiti sredstva za obranu od komaraca.

Također, prema podacima UNAIDS/WHO iz 2010. godine procjenjuje se da je oko 520.000 punoljetnih osoba zaraženo HIV-om.

Važni brojevi:
- turistička policija 1155
- policija 191
- hitna pomoć i spašavanje 1554

Ne zaboravite otvoriti međunarodno putno zdravstveno osiguranje koje bi pokrilo troškove bolničkog liječenja i/ili prijevoz unesrećenih u RH.

OPĆA UPOZORENJA
Kaznena odgovornost: Hrvatskim državljanima koji putuju na Tajland preporuča se izbjegavanje konzumacije, posjedovanja ili unošenja bilo koje vrste droge. Također, savjetuje se jači nadzor osobnih stvari prilikom putovanja prema Tajlandu kao i prilikom preuzimanja prtljage zbog mogućnosti podmetanja droge. Posjedovanje manjih količina marihuane biti će dovoljno za dugogodišnji zatvor, a droge poput ecstasyja i amfetamina spadaju u „A“ kategoriju, zajedno s heroinom i kokainom. Posjedovanje više od 20 g droge „A“ kategorije rezultirat će bezuvjetnom smrtnom kaznom, bez obzira na diplomatsku aktivnost prema pravosudnim vlastima Tajlanda.

Molimo hrvatske državljane da izbjegavaju komentiranje, ismijavanje ili vrijeđanje kralja i kraljevske obitelji jer takvi postupci spadaju pod kaznenu odgovornost.

NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA)

U slučaju pogoršanja sigurnosnog stanje, prirodne katastrofe ili teške elementarne nepogode prilikom čega je potrebna evakuacija iz određenog područja ili države, potrebno je obratiti se za pomoć Delegaciji EU u Singapuru ili bilo kojem drugom veleposlanstvu država članica EU.

Delagacija EU u Kraljevini Tajland nalazi se na adresi:
Kian Gwan House II, 19th Floor
140/1 Wireless Road, Bangkok , Thailand 10330
Tel +66 (0) 2305 2600 / 2700 Fax +66 (0) 2255 9113
E-mail: delegation-thailand@eeas.europa.eu

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Indoneziji
(Pokriva Republiku Filipini, Republiku Singapur i Kraljevinu Tajland)
tel: 0062 21 525 7822, 525 76 11

Menara Mulia-Suite 2801
Jl. Gatot Subroto Kav. 9-11
Jakarta 12930
INDONESIA