Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Opće informacije

Španjolska

27.10.2017.

PREPORUČUJE SE OPREZ I DETALJNIJE INFORMIRANJE PRIJE PUTA / CAUTION


S obzirom na aktualnu političku situaciju, u narednim danima moguće je održavanja nenajavljenih prosvjeda u Barceloni, odnosno području Katalonije. Ukoliko se prosvjedi održe, očekuju se poremećaji u svim vrstama prometa i funkcioniraju javnih službi. Nastavno na nedavne događaje, postoji mogućnost da okupljanja bez najave eskaliraju, stoga hrvatskim državljanima preporučujemo izbjegavanje mjesta masovnih okupljanja, maksimalan i kontinuiran oprez, praćenje uputa lokalnih vlasti i praćenje situacije iz svih dostupnih izvora.

Obzirom na trenutnu političku situaciju i neizvjesnost oko mogućih događaja, hrvatskim državljanima koji se već nalaze, planiraju ili se odluče za putovanje u Kraljevinu Španjolsku, posebno Barcelonu i druge veće gradove u Kataloniji, Tarragona, Girona i Lleida, preporučujemo da budu na oprezu, posebno ako su u blizini prosvjeda, da se o trenutnoj situaciji informiraju iz svih dostupnih izvora te da prate upute lokalnih vlasti.

U slučaju potrebe hrvatskim državljanima je na raspolaganju dežurni telefon konzularnog odjela Veleposlanstva Republike Hrvatske u Madridu - 00 34 630 526 085.

Sukladno zamolbi Ministarstva znanosti i obrazovanja, mole se škole na pojačane mjere opreza te da Ministarstvu znanosti i obrazovanja ili Ministarstvu vanjskih i europskih poslova dostave podatke o učenicima i nastavnicima koji su trenutno na putovanju u Kraljevini Španjolskoj.

 

SAVJET ZA PUTOVANJE

Zbog terorističkih napada koji su se dogodili u Barceloni i Cambrilu 17. i 18. kolovoza 2017. godine, hrvatskim građanima i dalje preporučamo maksimalan oprez, izbjegavanje mjesta velikih okupljanja te informiranje iz svih dostupnih izvora. Opasnost od terorističkih napada u Kraljevini Španjolskoj je visoka (na četvrtom od pet stupnjeva opasnosti). Nedavni teroristički napadi izvedeni su na mjestima na kojem se okuplja veći broj ljudi (turistička središta i šetališta). Preporučuje se maksimalan oprez na mjestima većeg okupljanja zbog opasnosti od mogućnosti ponavljanja terorističkih napada. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji iz svih dostupnih izvora. O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. Tijekom boravka u Kraljevini Španjolskoj informirajte se o telefonskim brojevima hitnih službi, brojevima i adresi Veleposlanstva RH u Madridu.


 
NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske
C/Claudio Coello 78/2, 28001 Madrid
Telefon: +34-91-577-6881
Fax: +34-91-577-6905
E-mail: croemb.madrid@mvep.hr
madrid@mvep.hr

U Barceloni, Pamploni i Palma de Mallorci nalaze se konzulati RH na čelu s počasnim konzulima. Počasni konzulati nemaju ovlasti izdavanja dokumenata niti druge konzularne ovlasti, ali mogu pružiti pomoć i potporu hrvatskim državljanima u ekstremnim situacijama.

Konzulat Republike Hrvatske u Kraljevini Španjolskoj, Barcelona
c/Carbonell 1, Bajos
08003 Barcelona
e-mail: consulcroacia@telefonica.net
Tel: 0034 93 272 0043
Fax: 0034 93 488 0755

Konzulat Republike Hrvatske u Kraljevini Španjolskoj, Pamplona
Avenida Pio XII 31/8B
31008 Pamplona
e-mail: ebrajnovic@unav.es
Tel: 00 34 94 82 61 140

Konzulat Republike Hrvatske u Kraljevini Španjolskoj, Palma de Mallorca
Francisco Rover 1, bajo dcha
07003 Palma de Mallorca
e-mail: nalarcon@bufetecapella.com
Tel: 00 34 971 206 050
Fax: 00 34 971 206 250

KRATKO OBJAŠNJENJE:

OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA
Od 1. srpnja 2013. državljani Republike Hrvatske mogu ulaziti u Španjolsku i s osobnom iskaznicom.
Državljani Republike Hrvatske na osnovi valjane osobne iskaznice mogu putovati na Kanarske otoke.

DODATNE OBAVIJESTI
Španjolski nacionalni zdravstveni sustav ima široku mrežu zdravstvenih centara i bolnica na cijelom teritoriju države. U bolnicama i domovima zdravlja postoje odjeli za hitne slučajeve. Za građane država članica Europske unije vrijedi Europska iskaznica zdravstvenog osiguranja. Stranci koji nemaju registrirano boravište u Španjolskoj ostvarit će zdravstvene usluge u slučaju potrebe za hitnom medicinskom pomoći kod ozbiljnih bolesti ili nesreća, bez obzira na uzrok, do saniranja hitnog stanja.
U hitnim slučajevima potrebno je nazvati broj 112, koji je aktivan 24 sata dnevno.

Popis državnih bolnica u Madridu:

Opća sveučilišna bolnica Gregorio Marañón (Hospital General Universitario Gregorio Marañón)
C/ DoctorEsquerdo, 46
28007 Madrid
Tel.: 91 586 80 00 (centrala)
91 586 85 00 (hitni slučajevi)
91 529 01 21 (hitni slučajevi - trudnice)
91 529 01 08 (hitni slučajevi - djecal)
e-mail: gcomunicacion.hgugm@salud.madrid.org

Sveučilišna bolnica La Princesa (Hospital Universitario de La Princesa)
Diego de León, 62
28006 - Madrid
Tel: 915202200
915202485 (hitni slučajevi)
Fax: 914021169
e-mail: atepac.hlpr@salud.madrid.org

Sveučilišna bolnica La Paz (Hospital Universitario La Paz)
Pº de la Castellana, 261
28046 - Madrid
Tel: 91 727 70 00
Fax: 91 727 70 50

Sveučilišna dječja bolnica Niño Jesús (Hospital Infantil Universitario Niño Jesús)
Avda. Menéndez Pelayo, Nº 65
28009 - Madrid
Tel: 91 503 59 00

Za vozače motoicikala iznad 125 cm3 obavezno je nošenje kacige.
Obavezno je vezati se sigurnosnim pojasevima na svim sjedalima koja su njima opremljena.
Ako morate napustiti svoje vozilo zbog nesreće ili kvara morate nositi reflektirajući prsluk u skladu s EU standardima.
U slučajevima kada se odmah ne plate kazne zbog prebrze vožnje (ograničenje brzine na autocestama je 120 km/h) ili ne vezivanja sigurnosnih pojaseva na strance koji nisu rezidentni u Španjolskoj, španjolski zakon o sigurnosti cestovnog prometa predviđa kao mjeru opreza blokiranje vozila sve do trenutka dok se kazna ne plati.
Stroge policijske kontrole alkohola u krvi posebno su pojačane tijekom vikenda. Odbijanje podvrgavanja alko testu smatra se ozbiljnim prekršajem. Najviša dopuštena količina alkohola u krvi za vozače je 0,5 g/l, a za profesionalne vozače i vozače početnike 0,3 gl/l.

Korisne adrese:

Španjolski auto klub (Real Automóvil Club de España)
Isaac Newton 4
Parque Tecnológico de Madrid (PTM)
28760 Tres Cantos (Madrid)
Tel: +34 91 594 74 00 (centrala)
+34 91 594 72 76 (međunarodni poslovi)
Fax: +34 91 594 73 19 (međunarodni poslovi)
E-mail: internacional@race.es

Policija
Tel: 112

Comisaría de Policía Nacional
Calle Leganitos nº 19
28004 Madrid (u blizini Plaza de España)
Tel: 902 102 112
Web stranica: http://www.policia.es/denunweb/serv_at_ext.html
e-mail: satemadrid@esmadrid.com

OPĆA UPOZORENJA
U zemlji postoji rizik od uličnog kriminaliteta koji se bilježi u većim urbanim središtima i turističkim odredištima. Hrvatskim državljanima savjetujemo oprez na mjestima gdje zalaze turisti (oko spomenika kulture, na terasama restorana i sl.) i osobito u sredstvima javnog prijevoza, te da osobne dokumente i novac drže na sigurnom mjestu. Najbolje je, ukoliko je to moguće, putovnicu ostaviti u sefu smještaja, a sa sobom nositi kopiju putovnice i osobnu iskaznicu.

Zone rizika (zbog mogućih krađa):
• Madrid – nedjeljni “buvljak” Rastro, povijesni centar grada kao Puerta del Sol, Plaza S. Ana, rubne zone Parka Retiro u noćnim satima, Zračna luka Adolfo Suárez Madrid-Barajas
• Barcelona - luka, dijelovi grada kao: Ramblas, Raval, Barrio Gótico, crkva Sagrada Familia, plaža Barceloneta, velike robne kuće, Zračna luka el Prat, autoceste i benzinske postaje (česti su slučajevi pljačke na dionicama autocesta, posebno na Mediteranskoj autocesti AP-7).
U Barceloni su česte krađe vezane za strana vozila, koje provode organizirane skupine na način da probuše jednu od guma na automobilu dok je parkiran ili čak za vrijeme vožnje. Kad se vozač zaustavi kako bi provjerio što se dogodilo, jedan član bande mu predloži pružanje pomoći, dok mu drugi, koristeći trenutke nepažnje vozača, ukrade prtljagu ili torbicu.
• Obalna područja - Costa Brava, Costa del Sol i glavna turistička područja na Sredozemlju
• Kanarski otoci – najprometnije turističke zone kao što su: Playa de las Americas (Tenerife) i Playa del Inglès (Gran Canaria)
• Sevilla - Barrio de Santa Cruz u večernjim satima, javna parkirališta uz katedralu (krađe iz automobila)
• Palma de Mallorca – povijesni centar grada u večernjim satima
• Ibiza – povijesni centar i glavne plaže

U slučaju krađe ili nestanka osobnih dokumenta obratite se policiji na telefon 112 i u najbližoj policijskoj postaji napravite prijavu (denuncia). Za izdavanje putnog lista za povratak u RH obratite se Veleposlanstvu RH u Madridu.

Baskijska teroristička organizacija ETA je u listopadu 2011. objavila „konačan prestanak oružane aktivnosti“. Ipak, do konačnog raspuštanja ETA-e i predaje oružja ne može se isključiti mogućnost povremenog djelovanja ove organizacije, prvenstveno usmjerenog protiv policije, vojske i državnih institucija.

Španjolska dijeli s ostatkom europskih zemalja rizik od mogućeg terorističkog napada.

NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA)
U slučaju potrebe napuštanja zemlje, obratite se Veleposlanstvu RH u Madridu.

 

Dokumenti za putovanja:

Za hrvatske državljane: od 1. srpnja 2013. hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1.1.2003.) mogu ulaziti u sve države članice Europske unije (također i u Lihtenštajn i Norvešku) te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr)

Za strane državljane: od 1. travnja 2013. vizni sustav Republike Hrvatske potpuno je usklađen s viznom politikom Europske unije. Odlukom Vlade Republike Hrvatske utvrđena je primjena Odluke br. 565/2014/EU kojom svi stranci koji su nositelji valjanih schengenskih isprava, kao i oni koji su nositelji viza i dozvola boravka Bugarske, Cipra i Rumunjske, ne trebaju dodatnu (hrvatsku) vizu za Hrvatsku. Dodatne informacije dostupne su pod Vize.

Putna isprava s kojom stranac dolazi u Hrvatsku mora vrijediti najmanje tri mjeseca od dana planiranog odlaska iz Hrvatske i treba biti izdana unutar prethodnih 10 godina (npr. stranac koji u Hrvatskoj boravi do 26.07.2013 mora imati putovnicu koja vrijedi najmanje do 27.10.2013.). Navedena informacija ne odnosi se na državljane EU/EGP čije isprave za ulazak u Hrvatsku (putovnica ili osobna iskaznica) moraju biti valjane za vrijeme boravka i izlaska iz Hrvatske.

 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava.

Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju.

 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.