Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Opće informacije

Republika Koreja

2.1.2019.

PREPORUČUJE SE OPREZ I DETALJNIJE INFORMIRANJE PRIJE PUTA

NADLEŽNO DIPLOMATSKO-KONZULARNO PREDSTAVNIŠTVO RH:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Koreji (Seul)

#1302, 13F, Coryo Daeyungak Tower, 97 Toegye-ro, Jung-gu

Seul 04535, Republika Koreja

Tel:   +82 2 310-9660

Fax:  +82 2-310-9663

e-mail: croemb.seoul@mvep.hr

  

KRATKO OBJAŠNJENJE: Unutarnja politička situacija je stabilna. S obzirom na višestruke nuklearne i balističke testove DNR Koreje, napetost na Korejskom poluotoku je i dalje visoka te se sigurnosna situacija može promijeniti u vrlo kratkom roku. Do sada situacija nije predstavljala opasnost za hrvatske državljane, no daljnjom eskalacijom napetosti to se ne može isključiti.  Ministarstvo za narodnu zaštitu i sigurnost RK (Ministry of Public Safety and Security of the Republic of Korea) na svojim internet stranicama postavila je aplikaciju (EmergencyReadyApp) sa svim podacima o skloništima, policijskim postajama, bolnicama i sl. EmergencyReadyApp se može besplatno učitati na engleskom jeziku. Vlasti Republike Koreje redovito održavaju vježbe za izvanredne situacije zaustavljajući promet i usmjeravajući prolaznike u skloništa, no do sad stranci nisu bili dužni sudjelovati.

U Republici Koreji često  se održavaju javni prosvjedi (najčešće u Seoulu na lokacijama „Seoul Plaza“ i „Gwanghwamun“). Takvi prosvjedi su u pravilu miroljubivi, dobro organizirani i unaprijed najavljeni. Unatoč tome, preporuča se izbjegavanje područja prosvjeda te praćenje uputa lokalnih vlasti.

Skreće se pozornost hrvatskim državljanima da prije putovanja prijave odlazak na stranice MVEP-a RH (konzularni.poslovi@mvep.hr), a ako borave duže vrijeme i u vlastitom aranžmanu u Republici Koreji preporuča se javljanje Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Seoulu s planom puta i podacima za kontakt za slučaj izvanrednih okolnosti.

OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA: Za putovanje u Republiku Koreju, hrvatski državljani trebaju imati važeću hrvatsku putovnicu. Za boravak do 90 dana, hrvatskim državljanima nije potrebna viza.

DODATNE OBAVIJESTI: Postotak kriminala u Republici Koreji je nizak. Najčešće prijavljena kriminalna djela su krađe. Stoga je potreban oprez, posebno na područjima čestog okupljanja stranih posjetitelja. U slučaju izvanrednih situacija pri kojima je potrebna pomoć potrebno je nazvati broj 112. Na tom je broju u pravilu stalno dostupan govornik engleskog jezika. Za upravljanje osobnim motornim vozilom u Republici Koreji potrebna je valjana međunarodna vozačka dozvola. Zbog učestalih nezgoda i stradanja na cestama potrebno je biti izuzetno oprezan kao sudionik u prometu. Svakako se preporučuje ugovoriti putno osiguranje prije puta. Zdravstvena skrb je u pravilu vrlo dobra, no može biti vrlo skupa. Valuta u Republici Koreji je južnokorejski von: KRW.

OPĆA UPOZORENJA: Klima u Republici Koreji je vlažnija nego u Hrvatskoj, a veći su i vremenski ekstremi. Sezona tajfuna, koji ponekad mogu biti vrlo jaki, traje od svibnja do studenoga. U slučaju jakog tajfuna treba se kloniti otvorenog prostora i potražiti zaklon u nekom čvrstom objektu. Onečišćenje tzv. „žutom prašinom“ uobičajeno je u proljetnim mjesecima. Kada je razina onečišćenja vrlo visoka, preporučuje se zadržavanje u zatvorenim prostorima te uzimanje puno tekućine. S tim u vezi, preporučuje se pratiti lokalne medije i javne stranice Korejske meteorološke uprave (https://web.kma.go.kr/eng/) koje nude aktualne savjete o samozaštitom ponašanju. Razina napetosti na Korejskom poluotoku može se promijeniti u vrlo kratkom vremenu. Poradi toga, vlasti Republike Koreje redovito organiziraju vježbe za izvanredne situacije. U slučaju krizne situacije preporuča se praćenje vijesti iz svih dostupnih izvora, posebice lokalnih medija, te poštivanje uputa lokalnih vlasti.

NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA): U slučaju potrebe napuštanja zemlje, obratite se najbližem diplomatskom predstavništvu bilo koje države članice Europske unije.

Hrvatski državljani također se mogu obratiti i Delegaciji Europske unije u Koreji.

Adresa: 11th Floor, Seoul Square, 416 Hangang-Daero Jung-gu, Seoul, 04637 Korea

Tel: +82-2-3704-1700

web: https://eeas.europa.eu/delegations/south-korea

mail: delegation-rep-of-Korea@eeas.europe.eu

Facebook, Twitter: @EUinKorea

 

NADLEŽNI DKP RH:

Konzulat Republike Hrvatske u Republici Koreji

0082-2-533-7700; 0082-10-3720-3011

0082-2-533-7773

 

#903, 28 Gil 63 Bangbae-ro (Lotte Castle Forest),

Seocho-Ku, Seoul,

Republic of Korea, 06587

 

im.yang@hanmail.net