Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Opće informacije

Republika Koreja

3.4.2020.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE SVIH PUTOVANJA

Sukladno odluci o pojačanom paketu mjera od 23. ožujka 2020. godine, svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz Republike Koreje i to iz grada Daegua i provincije Cheongdo bit će smješteni u karantenu u trajanju od 14 dana. Svi strani i hrvatski državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz Republike Koreje, osim navedenog grada Daeguai provincije Cheongdo, dobit će rješenje o obvezi samoizolacije u trajanju od 14 dana.
 
Korejska vlada podigla je razinu opasnosti od širenja zaraze Koronavirusom na najvišu moguću. Od 1. travnja 2020. godine pokrenuta je nova, pojačana zaštitna mjera prema strancima koji dolaze iz Europe i prekomorskih zemalja:
• Svi stranci će se prilikom ulaska u zemlju biti podvrgnuti medicinskom testiranju. Do pristizanja rezultata testa osobama neće biti dozvoljeno napuštanje sigurnosne zone na aerodromu, u luci ili na cestovnom prijelazu. Čekanje rezultata testa može trajati od 6 do 24 sata. 
• Ukoliko rezultati testa budu pozitivni osoba će biti odmah otpravljena u bolnicu.
• Ukoliko rezultati testa budu negativni osoba će biti puštena u zemlju, ali uz obaveznu primjenu mjere samoizolacije u trajanju od 14 dana. Osobama s prijavljenim boravištem(adresa stanovanja) biti će dopušteno mjeru samoizolacijeobaviti na prijavljenoj adresi. Primjena mjere samoizolacije bit će kontrolirana od nadležnih službi. Osobe bez prijavljenog boravišta mjeru samoizolacije moći će obaviti SAMO u specijalističkim ustanovama za samoizolaciju. Troškove boravka u tim ustanovama snosit će same osobe. Cijena boravka u samoizolaciji iznosi 100.000 wona dnevno (oko 90 USD).
• Svaka osoba prilikom ulaska u zemlju ima obvezu instalirati na svoj mobilni uređaj aplikaciju pod nazivom Self-medical Check Application. Aplikacija služi da svaki pridošli putnik redovito svaki dan tijekom boravka u Koreji, unosom podataka o svom zdravstvenom statusu, izvještava Ministarstvo zdravstva Republike Koreje. Preuzimanje aplikacije moguće je obaviti u Appstore-u mobilnog telefona na stranici Ministry of Health. Da li je aplikacija instalirana provjerava službenik prilikom ulaska u zemlju.
 
Svi javni skupovi u Seulu su otkazani, ali trgovački lanci i restorani rade, a javni prijevoz je u funkciji. Nošenje zaštitnih maski je obavezno.
 
Preporučuje se praćenje razvoja situacije vezane uz pandemiju Koronavirusa te praćenje preporuka zdravstvenih institucijaRH i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
 
Više informacija dostupno je na sljedećim poveznicama:
https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public
 
KRATKO OBJAŠNJENJE: Unutarnja politička situacija je stabilna. Nakon započinjanja političkog dijaloga između Južne i Sjeverne Koreje  te nakon susreta američkog i sjevernokorejskog predsjednika, politička napetost na Korejskom poluotoku koja je eskalirala tijekom 2018. godine, sada je znatno smanjena. Bez obzira na to, valja imati na umu da se ova situacija može promijeniti u vrlo kratkom roku, što je i razlog da je još uvijek aktualna aplikacija koju na svojim Internet stranicama ima  Ministarstvo za narodnu zaštitu i sigurnost Republike Koreje (Emergency Ready App) na kojoj se mogu saznati korisne informacije o skloništima, policijskim postajama, bolnicama i sl. Ova aplikacija se može besplatno učitati na engleskom jeziku. 
 
U Republici Koreji često  se održavaju javni prosvjedi. Takvi prosvjedi u pravilu prolaze bez ekscesa, dobro su organizirani,unaprijed najavljeni te praćeni od strane policije. Unatoč tome, preporuča se izbjegavanje područja prosvjeda te poštivanjeuputa lokalnih vlasti.
 
Hrvatskim državljanima koji dolaze u Republiku Koreju preporuča se, ukoliko namjeravaju u ovoj zemlji boraviti duže vrijeme, javljanje Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Koreji sa sjedištem u Seulu.
 
OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA: Za putovanje u Republiku Koreju hrvatski državljani trebaju imati važeću hrvatsku putovnicu. Za ulazak u Koreju hrvatskim državljanima nije potrebna viza i u zemlji mogu boraviti do 90 dana.
 
DODATNE OBAVIJESTI: Postotak kriminala u Republici Koreji izrazito je nizak. Ipak, savjetuje se oprez, posebno na područjima čestog okupljanja stranih posjetitelja, zbog mogućnosti prijevara od strane nekorejskih državljana. Najčešće prijavljena kriminalna djela su krađe i prevare. U slučaju izvanrednih situacija pri kojima je potrebna pomoć potrebno je nazvati broj 112. Na tom je broju u pravilu stalno dostupan govornik engleskog jezika. Za upravljanje osobnim motornim vozilom u Republici Koreji potrebna je valjana međunarodna vozačka dozvola. Zbog učestalih nezgoda i stradanja na cestama potrebno je biti oprezan sudionik u prometu. Svakako se preporučuje ugovoriti putno osiguranje prije puta. Zdravstvena skrb je u pravilu vrlo dobra, no može biti vrlo skupa. Valuta u Republici Koreji je južnokorejski won(KRW).
 
OPĆA UPOZORENJA: Klima u Republici Koreji je vlažnija nego u Hrvatskoj, a veći su i vremenski ekstremi. Sezona tajfuna, koji ponekad mogu biti vrlo jaki, traje od svibnja do studenoga. U slučaju jakog tajfuna treba se kloniti otvorenog prostora i potražiti zaklon u nekom čvrstom objektu. Onečišćenje tzv. žutom prašinom (fine dust) veliki je problem, a eskalira tijekom proljeća. Kada je razina onečišćenja izrazitovisoka preporučuje se zadržavanje u zatvorenim prostorima,uzimanje puno tekućine te nošenje zaštitnih maski koje se mogu kupiti u ljekarnama i drogerijama. S tim u vezi, preporučuje se pratiti lokalne medije i javne stranice Korejske meteorološke uprave (https://web.kma.go.kr/eng/) koje nude aktualne savjete o samozaštitom ponašanju. 
 
NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA): U slučaju potrebe žurnog i izvanrednog napuštanja zemlje, obratite se Veleposlanstvu Republike Hrvatske ili najbližem diplomatskom predstavništvu bilo koje države članice Europske unije.
 
Hrvatski državljani također se mogu obratiti i Delegaciji Europske unije u Koreji:
Seoul Square, 416 Hangang-Daero, Jung-gu
Seul 04637, Republika Koreja
Tel: +82-2-3704-1700
web: https://eeas.europa.eu/delegations/south-korea
e-mail: delegation-rep-of-Korea@eeas.europe.eu
Facebook, Twitter: @EUinKorea

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Koreji
tel: +82 2 310-9660
fax: +82 2-310-9663

Coryo Daeyungak Tower
Toegye-ro, Jung-gu 97
04535 Seul
Republika Koreja