Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Opće informacije

Republika Koreja

16.7.2019.

PREPORUČUJE SE OPREZ I DETALJNIJE INFORMIRANJE PRIJE PUTA

KRATKO OBJAŠNJENJE:
Unutarnja politička situacija je stabilna. Nakon započinjanja političkog dijaloga između Južne i Sjeverne Koreje  te nakon susreta američkog i sjevernokorejskog predsjednika, politička napetost na Korejskom poluotoku koja je eskalirala tijekom 2018. godine, sada je radikalno smanjena. Bez obzira na to, valja imati na umu da se ova situacija može promijeniti u vrlo kratkom roku, pa je još uvijek aktualna aplikacija koju je na svojim Internet stranicama postavilo  Ministarstvo za narodnu zaštitu i sigurnost Republike Koreje (EmergencyReadyApp) na kojoj se mogu saznati korisne informacije o skloništima, policijskim postajama, bolnicama i sl. Ova aplikacija se može besplatno učitati na engleskom jeziku.

U Republici Koreji često  se održavaju javni prosvjedi. Takvi prosvjedi su u pravilu miroljubivi, dobro organizirani, unaprijed najavljeni te praćeni od strane policije. Unatoč tome, preporuča se izbjegavanje područja prosvjeda te poštivanje uputa lokalnih vlasti.

Skreće se pozornost hrvatskim državljanima da prije putovanja prijave odlazak na mail-adresu MVEP-a RH (konzularni.poslovi@mvep.hr), a ako namjeravaju u Republici Koreji boraviti duže vrijeme preporuča se javljanje Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Seulu.

OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA:
Za putovanje u Republiku Koreju hrvatski državljani trebaju imati važeću hrvatsku putovnicu. Za boravak do 90 dana hrvatskim državljanima nije potrebna viza.

DODATNE OBAVIJESTI:

Od 1. lipnja 2019. znatno su povišene novčane kazne za prekršaje temeljem unosa proizvoda životinjskog podrijetla u zemlju. Turisti se o pravilima unosa proizvoda životinjskog podrijetla te pasa i mačaka u Republiku Koreju detaljnije mogu informirati na javnim stranicama korejskih međunarodnih zračnih luka i stranici Animal and Plant Quarantine Agency: http://www.qia.go.kr/english/html/indexqiaEngNoticeWebAction.do.
Postotak kriminala u Republici Koreji je vrlo nizak. Ipak, savjetuje se oprez, posebno na područjima čestog okupljanja stranih posjetitelja. Najčešće prijavljena kriminalna djela su krađe. U slučaju izvanrednih situacija pri kojima je potrebna pomoć potrebno je nazvati broj 112. Na tom je broju u pravilu stalno dostupan govornik engleskog jezika. Za upravljanje osobnim motornim vozilom u Republici Koreji potrebna je valjana međunarodna vozačka dozvola. Zbog učestalih nezgoda i stradanja na cestama potrebno je biti oprezan sudionik u prometu. Svakako se preporučuje ugovoriti putno osiguranje prije puta. Zdravstvena skrb je u pravilu vrlo dobra, no može biti vrlo skupa. Valuta u Republici Koreji je južnokorejski won (KRW).

OPĆA UPOZORENJA:
Klima u Republici Koreji je vlažnija nego u Hrvatskoj, a veći su i vremenski ekstremi. Sezona tajfuna, koji ponekad mogu biti vrlo jaki, traje od svibnja do studenoga. U slučaju jakog tajfuna treba se kloniti otvorenog prostora i potražiti zaklon u nekom čvrstom objektu. Onečišćenje tzv. žutom prašinom uobičajeno je u proljetnim mjesecima. Kada je razina onečišćenja izrazito visoka, preporučuje se zadržavanje u zatvorenim prostorima, uzimanje puno tekućine te nošenje zaštitnih maski koje se mogu kupiti u ljekarnama i drogerijama. S tim u vezi, preporučuje se pratiti lokalne medije i javne stranice Korejske meteorološke uprave (https://web.kma.go.kr/eng/) koje nude aktualne savjete o samozaštitom ponašanju.

NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA):
U slučaju potrebe napuštanja zemlje, obratite se najbližem diplomatskom predstavništvu bilo koje države članice Europske unije.

Hrvatski državljani također se mogu obratiti i Delegaciji Europske unije u Koreji:

Seoul Square, 416 Hangang-Daero, Jung-gu
Seul 04637, Republika Koreja
Tel: +82-2-3704-1700
web: https://eeas.europa.eu/delegations/south-korea
e-mail: delegation-rep-of-Korea@eeas.europe.eu

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Koreji
tel: +82 2 310-9660
fax: +82 2-310-9663

Coryo Daeyungak Tower
Toegye-ro, Jung-gu 97
04535 Seul
Republika Koreja