Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Opće informacije

Republika Koreja

17.5.2018.

PREPORUČUJE SE OPREZ I DETALJNIJE INFORMIRANJE PRIJE PUTA

NADLEŽNO DIPLOMATSKO-KONZULARNO PREDSTAVNIŠTVO RH:

Republika Hrvatska nema diplomatsko predstavništvo u Republici Koreji. Nadležno je Veleposlanstvo RH u Japanu:
3-3-10 Hiroo, Shibuya-ku, Tokyo, 150-0012
Tel:  + 81 3 5469 3014, Fax: + 81 3 5469 3015
e-mail: croemb.tokyo@mvep.hr ili tokyo@mvep.hr
Napomena: U tijeku je postupak otvaranja Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Koreji te će do njegovog otvaranja, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Japanu konzularno pokrivati i Republiku Koreju.

Konzulat Republike Hrvatske u Republici Koreji
#903, 28 Gil 63 Bangbae-ro (Lotte Castle Forest), Seocho-Ku, Seoul, Republic of Korea, 06587
Tel: 0082-2-533-7700; 0082-10-3720-3011, Fax: 0082-2-533-7773
E-mail:im.yang@hanmail.net Napomena: Radi se o Konzulatu RH na čelu s počasnim konzulom, koji je nadležan za ograničeni segment konzularne pomoći. U slučaju potrebe za konzularnim uslugama, potrebno je obratiti se Veleposlanstvu RH u Japanu, a u izvanrednim slučajevima može se zatražiti pomoć od diplomatsko-konzularnog predstavništva bilo koje države članice Europske unije u Republici Koreji.
 
VAŽNO – Centar za prevenciju i kontrolu bolesti provincije Gangwon utvrdio je da se početkom veljače 2018. pojavio Norovirus u sanitarnim prostorijama Centra Horeb Odaesan, u kojem su odsjeli djelatnici zaduženi za prijem sportaša i sigurnost područja PyeongChanga i Gangwona. Utvrđena je prisutnost virusa u dispenzerima za vodu I sanitarnim čvorovima, a zaraza Norovirusom potvrđena je kod više desetaka osoba. Pojava Norovirusa nije neuobičajena za Republiku Koreju obzirom da se zaraze bilježe svake godine od studenog do travnja. Virus se prenosi hranom, vodom, zrakom I osobnim kontaktom, a otporan je na hladnoću. Infekcija Norovirusom uzrokuje iznenadne napadaje teškog povraćanja i proljeva, simptomi traju najčešće tri dana, a većina ljudi se potpuno oporavi bez liječenja. Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na Zimske olimpijske igre savjetujemo da se prije putovanja obrate svom obiteljskom liječniku ili Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo za savjet i provjeru treba li vam cijepljenje ili neke druge preventivne mjere. Više informacija na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na http://www.hzjz.hr.
 
KRATKO OBJAŠNJENJE: Unutarnja politička situacija je stabilna. S obzirom na višestruke nuklearne i balističke testove DNR Koreje, napetost na Korejskom poluotoku je i dalje visoka te se sigurnosna situacija može promijeniti u vrlo kratkom roku. Do sada situacija nije predstavljala opasnost za hrvatske državljane, no daljnjom eskalacijom napetosti to se ne može isključiti.  Ministarstvo za narodnu zaštitu i sigurnost RK (Ministry of Public Safety and Security of the Republic of Korea) na svojim Internet stranicama postavila je App. sa svim podacima o skloništima, policijskim postajama, bolnicama i sl. EmergencyReadyApp se može besplatno učitati na engleskom jeziku. Vlasti RK redovito održavaju vježbe za izvanredne situacije zaustavljajući promet i usmjeravajući prolaznike u skloništa, no do sad stranci nisu bili dužni sudjelovati.
U Republici Koreji često  se održavaju javni prosvjedi (najčešće u Seoulu na lokacijama „Seoul Plaza“ i „Gwanghwamun“). Takvi prosvjedi su u pravilu miroljubivi, dobro organizirani i unaprijed najavljeni. Unatoč tome, preporuča se izbjegavanje područja prosvjeda te praćenje uputa lokalnih vlasti.
 
Skreće se pozornost hrvatskim državljanima da prije putovanja prijave odlazak na stranice MVEP-a RH (konzularni.poslovi@mvep.hr), a ako borave duže vrijeme i u vlastitom aranžmanu u Republici Koreji preporuča se javljanje Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Tokyju s planom puta i podacima za kontakt za slučaj izvanrednih okolnosti.

OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA: Za putovanje u Republiku Koreju, hrvatski državljani trebaju imati važeću hrvatsku putovnicu. Za boravak do 90 dana, hrvatskim državljanima nije potrebna viza.

DODATNE OBAVIJESTI: Postotak kriminala u Republici Koreji je nizak. Najčešće prijavljena kriminalna djela su krađe. Stoga je potreban oprez, posebno na područjima čestog okupljanja stranih posjetitelja. U slučaju izvanrednih situacija pri kojima je potrebna pomoć potrebno je nazvati broj 112. Na tom je broju u pravilu stalno dostupan govornik engleskog jezika. Za upravljanje osobnim motornim vozilom u Republici Koreji potrebna je valjana međunarodna vozačka dozvola. Zbog učestalih nezgoda i stradanja na cestama potrebno je biti izuzetno oprezan kao sudionik u prometu. Svakako se preporučuje ugovoriti putno osiguranje prije puta. Zdravstvena skrb je u pravilu vrlo dobra, no može biti vrlo skupa. Valuta u Republici Koreji je južnokorejski von: KRW.
 
OPĆA UPOZORENJA: Klima u Republici Koreji je vlažnija nego u Hrvatskoj, a veći su i vremenski ekstremi. Sezona tajfuna, koji ponekad mogu biti vrlo jaki, traje od svibnja do studenoga. U slučaju jakog tajfuna treba se kloniti otvorenog prostora i potražiti zaklon u nekom čvrstom objektu. Onečišćenje tzv. „žutom prašinom“ uobičajeno je u proljetnim mjesecima. Kada je razina onečišćenja vrlo visoka, preporučuje se zadržavanje u zatvorenim prostorima te uzimanje puno tekućine. S tim u vezi, preporučuje se pratiti lokalne medije i javne stranice Korejske meteorološke uprave (https://web.kma.go.kr/eng/) koje nude aktualne savjete o samozaštitom ponašanju. Razina napetosti na Korejskom poluotoku može se promijeniti u vrlo kratkom vremenu. Poradi toga, vlasti Republike Koreje redovito organiziraju vježbe za izvanredne situacije. U slučaju krizne situacije preporuča se praćenje vijesti iz svih dostupnih izvora, posebice lokalnih medija, te poštivanje uputa lokalnih vlasti. 

NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA): U slučaju potrebe napuštanja zemlje, obratite se najbližem diplomatskom predstavništvu bilo koje države članice Europske unije.

Hrvatski državljani također se mogu obratiti i Delegaciji Europske unije u Koreji

Adresa: 11th Floor, Seoul Square, 416 Hangang-Daero Jung-gu,Seoul, 04637 Korea

Tel: +82-2-3704-1700

web: https://eeas.europa.eu/delegations/south-korea

mail: delegation-rep-of-Korea@eeas.europe.eu

Facebook, Twitter: @EUinKorea

NADLEŽNI DKP RH:
Konzulat Republike Hrvatske u Republici Koreji
0082-2-533-7700; 0082-10-3720-3011
0082-2-533-7773

#903, 28 Gil 63 Bangbae-ro (Lotte Castle Forest),
Seocho-Ku, Seoul,
Republic of Korea, 06587

im.yang@hanmail.net