Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Opće informacije

Maroko

18.6.2020.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE SVIH PUTOVANJA

KRATKO OBJAŠNJENJE:
Marokanske vlasti usvojile su odluku o produženju izvanrednog stanja na cijelom nacionalnom teritoriju Maroka, od 10. lipnja u 18:00 sati do 10. srpnja 2020. u 18:00 sati, za trajanja kojeg se planiraju baviti pitanjem širenja zaraze virusom COVID -19. U tu svrhu predstavljen je i nacrt zakona. Novim mjerama (opisanima i u nacrtu zakona) određuje se postupno ublažavanje mjera izolacije i ograničavanja kretanja, uzimajući u obzir razlike u epidemiološkoj situaciji između regija, prefektura i provincija Kraljevine Maroko. Tijela javne vlasti odlučila su usvojiti plan za smanjenje mjera izolacije sukladno epidemiološkoj situaciji u svakoj provinciji ili prefekturi, postupno od 11. lipnja 2020. godine.

Prema navedenom planu mjera, provincije i regije Maroka podijeljene su u dvije zone prema kriterijima koje su postavile nadležne zdravstvene vlasti. Ova će se podjela revidirati tjedno.

To uključuje sljedeće mjere:

1. nastavak gospodarskih aktivnosti na nacionalnoj razini (bez obzira na područje popuštanja mjera):

●         trgovine,

●         obrt,

●         lokalne aktivnosti i mali obrti,

●         lokalna trgovina,

●         slobodna zanimanja i autohtoni zanati,

●         tradicionalne autohtone tjedne tržnice.

Sljedeće aktivnosti su isključene: kafići, restorani za usluge na licu mjesta, hamami, kina, kazališta itd.

2. ublažavanje ograničenja za zonu 1:

●         putovanja ne podliježu obveznom predočenju posebnog odobrenja za kretanje na teritoriju provincije ili prefekture;

●         nastavak funkcioniranja javnog gradskog prijevoza, s najvišom stopom iskorištenosti  kapaciteta do 50 posto;

●         kretanje na području regije prebivališta za koje nije potrebno predočenje odobrenja; 

●         ponovno otvaranje frizerskih i kozmetičkih salona, s maksimalnom stopom iskorištenosti kapaciteta od 50 posto;

●         ponovno otvaranje javnih otvorenih prostora (vrtova, parkova itd.);

●         nastavak individualnih sportskih aktivnosti na otvorenom (hodanje, vožnja biciklom itd.)

Sva ostala ograničenja ostaju na snazi (zabrana okupljanja i sastanaka, proslava, vjenčanja, itd.)

3. ublažavanje ograničenja za zonu 2 :

●         putovanja uz obvezno predočenje posebnog odobrenja za kretanje; 

●         zatvaranje trgovina u 20 sati;  

●         nastavak funkcioniranja javnog gradskog prijevoza, s najvišom stopom iskorištenosti  kapaciteta do 50 posto.

Sva ostala ograničenja ostaju na snazi.

Pri tome se mora imati na umu da će se postupni prijelaz iz jedne faze u drugu fazu ublažavanja izolacije i ograničavanja kretanja provoditi temeljem prethodnih procjena potrebnih mjera i uvjeta, koje u svakoj pokrajini i prefekturi moraju osigurati odbori za praćenje i nadzor, kojima predsjedavaju čelnici pokrajina (waliji) i guverneri prefektura te su sastavljeni od predstavnika Ministarstva zdravlja i nadležnih lokalnih tijela.

Vlasti Maroka pozivaju stanovništvo na strogo poštivanje ovih novih mjera.

Niže navedeno je prva raspodjela pokrajina i prefektura po zonama ublažavanja ograničenja:

1. zona ublažavanja broj 1 :

cijelo područje l’Oriental, cijela regija Béni Mellal-Khénifra, cijela regija Drâa-Tafilalet, cijela regija Souss-Massa, cijela regija Guelmim-Oued Noun, cijela regija Laâyoune-Sakia El Hamra, cijela regija Dakhla-Oued Eddahab, M’diq-Fnideq, Tétouan, Fahs-Anjra, Al Hoceima, Chefchaouen, Ouezzane, Meknès, Ifrane, Moulay Yakoub, Sefrou, Boulemane, Taounate, Taza, Khémisset, Sidi Kacem, Sidi Slimane, Settat, Sidi Bennour, Chichaoua, El Haouz, Kelaat Sraghna, Essaouira, Rhamna, Safi, Youssoufia.

2. zona ublažavanja broj 2 :

Tanger-Assilah, Larache, Fès, El Hajeb, Rabat, Salé, Skhirat-Témara, Kénitra, Casablanca, Mohammédia,

El Jadida, Nouaceur, Médiouna, Ben Slimane, Berrechid, Marrakech.

Opća teroristička prijetnja.  25. listopada 2014. Maroko je pojačao nacionalne mjere sigurnosti akcijom „Hadar“ (oprez)  usmjerenom na zaštitu vlastitih državljana i stranaca, prije svega zbog postojeće prijetnje terorističkim napadima. Ta prijetnja je pojačana povećanjem broja Marokanaca koji sudjeluju u džihadističkim borbenim skupinama u Siriji i Iraku, i protive se „stranim interesima“ u Maroku.
U terorističkom napadu koji se u Maroku dogodio 28. travnja 2011. u restoranu „Argana“ na glavnom trgu Jemaa el-Fna u  Marrakechu, smrtno je stradalo 17 osoba, a 20 je ranjeno.
U regionalnom kontekstu, teroristički rizik postoji u saharsko-sahelskom području, koje obuhvaća i Maroko, ali novija zbivanja ukazuju na povećanje rizika od terorističkih napada i u drugim regijama unutar Maroka.
Ubojstvo dvije turistkinje, jedne danske i jedne norveške državljanke, koje se u Maroku dogodilo 17. prosinca 2018. na osamljenom mjestu u planinskom području nacionalnog parka Toubkal, marokanske vlasti okarakterizirale su  kao teroristički napad.      
 
OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA
Kratkotrajni boravak - Za ulazak u Maroko i boravak u Maroku do tri mjeseca, hrvatskim državljanima nije potrebna viza (valjanost putovnice treba biti najmanje tri mjeseca dulja od datuma planiranog izlaska iz zemlje). Granična marokanska policija dužna je ovjeriti putovnicu stranca brojem i žigom ulaska, prigodom prvog ulaska stranca. Stoga je korisno provjeriti jesu li broj i žig ulaska pravilno otisnuti u putovnici jer predstavljaju dokaz zakonitog ulaska u zemlju.
Dugotrajni boravak - Za svaki neprekidni boravak u Maroku dulji od tri mjeseca potrebno je odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova Maroka. Neregulirani boravak dulji od tri mjeseca smatra se ilegalnim boravkom, te se strancu izriče odluka o zabrani boravka i protjerivanju iz države.
Ulazak vozilom - Ako dolazite vozilom u Maroko, preporučuje se da prije putovanja provjerite vrijedi li osiguranje vozila za Maroko. Pri ulasku vozilom u Maroko, carinski službenici izdat će vam privremenu dozvolu za uvoz vozila koja vrijedi tri mjeseca i koju ćete morate predočiti pri izlasku iz zemlje kako ne biste morali plaćati carinu. Tu dozvolu moguće je produžiti jedan put. Svaki ulazak vozila u Maroko, kao i izlazak vozila iz zemlje registrira se. Kada biste napustili Maroko bez vozila kojim ste ušli, ili zagubili privremenu dozvolu za uvoz vozila, morali biste prije napuštanja zemlje platiti carinu na vozilo (čak i u slučaju krađe vozila ili prometne nesreće). Carina se određuje u iznosu od 17,5 % do 50 % vrijednosti novog vozila. Stoga je korisno prije putovanja provjeriti obvezuje li se vaše osiguravajuće društvo snositi taj trošak i u kojem slučaju.
Detaljnije informacije o reguliranju  boravka u Maroku i carini možete pronaći na internetskoj stranici: www.service-public.ma
Tranzit prema Mauritaniji - Sigurnost putovanja na krajnjem jugu je na zadovoljavajućoj razini jedino na obalnoj cesti koja vodi do Nouadhiboua u Mauritaniji. Za cestovni tranzit prema Mauritaniji potrebno je ishoditi dozvolu od Opće uprave za carinu, sigurnost i nacionalnu obranu. U tu svrhu potrebno je pokrenuti postupak nekoliko mjeseci unaprijed preko Veleposlanstva Kraljevine Maroka u Zagrebu ili izravno pri Direction générale de l’Administration des Douanes à Rabat, na adresi: Avenue Hassan II, Rabat (tel.: +212 37 269000, faks: +212 37 730 863, www.douane.gov.ma).
Sredstvo plaćanja je marokanski dirham (MAD). 
 
DODATNE OBAVIJESTI
Zdravlje - Savjetuje se sklopiti policu putnog zdravstvenog osiguranja koja vrijedi za područje Maroka za slučaj hitnog bolničkog liječenja, nesreće i/ili repatrijacije. Neovisno o posjedovanju zdravstvenog osiguranja, bolničke ustanove mogu zahtijevati plaćanje troškova liječenja i bolničkog smještaja u cijelosti prije izlaska pacijenta iz bolnice. Zbog navedenog, korisnik police osiguranja treba biti upoznat s uvjetima pod kojima svoje osiguravajuće društvo vrši povrat troškova.
Cijepljenje - Nema propisanog obvezatnog cijepljenja, međutim savjetuje se prevencija protiv hepatitisa A i B te tifusa. Nije nužno preventivno cijepljenje protiv malarije, koja se u državi tek ponekad pojavljuje. Preporučujemo također da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO,  www.who.int) te na web stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr) o mogućnostima cijepljenja (https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/odsjek-epidemioloska-ambulanta/).
Voda - Iako je pitka voda dostupna u svim većim gradovima i nekim selima, savjetuje se konzumacija flaširane vode, kao i izbjegavanje sirove i nedovoljno termički obrađene hrane. Također, zbog nedovoljne zdravstvene sigurnosti ne preporučuje se kupanje u jezerima, a prema nedavnom istraživanju četvrtina morskih obalnih plaža ne zadovoljava zdravstvene standarde.
AIDS/sida - Većina od 16 000 do 20 000 marokanskih stanovnika zaraženih virusom AIDS-a/side nalazi se na području velikih gradova i popularnih turističkih odredišta. Zabrinjavajući je porast broja zaraženih osobito među ženskom populacijom.
Korisni telefonski brojevi:
-    Hitna pomoć i vatrogasna služba: 15
-    Gradska policija: 19
-    Žandarmerija: 117
 
OPĆA UPOZORENJA
Ne savjetuje se šetnja noću, posebno ne pustim mjestima kao što su plaže i javni parkovi te slabo prometne ulice. Kako bi se umanjio rizik od oružanog napada i pljačke, savjetuje se nošenje „skromne i diskretne“ odjeće u skladu s lokalnim običajima te izbjegavanje nošenja skupog nakita i vrijednih predmeta.
Poseban oprez savjetuje se pri posjetu regiji Rif (na sjeveru zemlje), mjestu proizvodnje i trgovine hašišem, gdje nije preporučljivo voziti noću sporednim lokalnim cestama, a danju se na njima zaustavljati. Prometnica Al Hocheima–Chefchaouen–Tetouan je prometnija i time manje riskantnija.
Prigodom putovanja u Zapadnu Saharu, potrebno je od lokalnih marokanskih vlasti zatražiti odobrenje putovanja i plana puta, s tim da plan puta nije dopušteno naknadno mijenjati.
Povećan oprez preporučuje se prigodom putovanja u ruralna, slabo naseljena i nenaseljena područja, posebice kad se radi o izletima u prirodu, planinarenju, vožnji nenaseljenim prostorima i improviziranim putovima te pustinjskim područjima. Pri takvim izletima, savjetuje se kretanje u većim skupinama i uz pratnju ovlaštenih vodiča i u organizaciji ovlaštenih putničkih agencija. Ne preporuča se kampiranje, a time i noćenje u šatorima na izoliranim područjima i u malim skupinama. Navedene preporuke posebice treba uzeti u obzir za izlete u planine, gdje je zbog krajolika i reljefa preglednost još manja. Zbog svojih prirodnih ljepota, turistički je veoma atraktivno gorje Atlas i pokrajina Toubkal. Nastavno na sve navedeno, izleti u gorje Atlas i pokrajinu Toubkal preporučaju se u organizaciji certificiranih putničkih agencija, u većim skupinama i uz pratnju certificiranih i obučenih vodiča.

U javnosti je uputno izbjegavati osjetljive političke i religijske teme, kao i kritike usmjerene prema kralju i njegovoj obitelji.

Uputno je izbjegavati mjesta političkih prosvjeda i većih okupljanja građana.
Konzumacija alkohola na javnim mjestima nije dozvoljena, osim u za to ovlaštenim restoranima.
Konzumacija i preprodaja droge te pornografija su zabranjene.
 
NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (evakuacija)
U situaciji kada je iz sigurnosnih razloga neophodna evakuacija, za pomoć se možete obratiti hrvatskom veleposlanstvu u Rabatu/Maroko koje će Vam pružiti konkretne upute o načinu i mjestu evakuacije.

Dežurni broj telefona za hitne slučajeve:
Iz inozemstva: 00 212 662 775 030
Iz Maroka: 0661 198 246

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Maroku
(Pokriva Republiku Tunis, Republiku Senegal, Burkinu Faso, Gabonsku Republiku, Republiku Kamerun, Islamsku Republiku Mauritaniju, Republiku Cote d'Ivoire)
tel: 00 212 537 63 88 24, 537 63 88 25
fax: 00 212 537 63 88 27

73, rue Marnissa
Souissi | 10170 Rabat
MOROCCO