Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Opće informacije

Kosovo

29.2.2016.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVATI PUTOVANJE U ODREĐENA PODRUČJA


KRATKO OBJAŠNJENJE:
Zbog nestabilnog sigurnosnog stanja i mogućih prosvjeda preporučuje se izbjegavanje putovanja na područje sjeverno od rijeke Ibar (općine Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok), dok za ostala područja Kosova, uključujući i Prištinu, preporučujemo oprez zbog mogućih demonstracija, koje mogu biti i nasilne prirode, te preporučujemo praćenje vijesti i poštivanje uputa lokalnih vlasti.

OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA
Za ulazak hrvatskih državljana u Republiku Kosovo potrebna je važeća putovnica.
Nacionalna valuta je Euro (EUR).

DODATNE OBAVIJESTI
Ne preporučuje se konzumiranje vode iz vodovoda.

OPĆA UPOZORENJA
Preporučuje se izbjegavanje javnih mjesta većeg okupljanja, poglavito ona koja su u blizini vladinih ustanova u glavnom gradu Prištini, zbog povremenih demonstracija.

NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA)
U slučaju potrebe napuštanja zemlje, obratite se veleposlanstvu RH u Prištini.

 

Dokumenti za putovanja:

Za hrvatske državljane: od 1. srpnja 2013. hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1.1.2003.) mogu ulaziti u sve države članice Europske unije (također i u Lihtenštajn i Norvešku) te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr)

Za strane državljane: od 1. travnja 2013. vizni sustav Republike Hrvatske potpuno je usklađen s viznom politikom Europske unije. Odlukom Vlade Republike Hrvatske utvrđena je primjena Odluke br. 565/2014/EU kojom svi stranci koji su nositelji valjanih schengenskih isprava, kao i oni koji su nositelji viza i dozvola boravka Bugarske, Cipra i Rumunjske, ne trebaju dodatnu (hrvatsku) vizu za Hrvatsku. Dodatne informacije dostupne su pod Vize.

Putna isprava s kojom stranac dolazi u Hrvatsku mora vrijediti najmanje tri mjeseca od dana planiranog odlaska iz Hrvatske i treba biti izdana unutar prethodnih 10 godina (npr. stranac koji u Hrvatskoj boravi do 26.07.2013 mora imati putovnicu koja vrijedi najmanje do 27.10.2013.). Navedena informacija ne odnosi se na državljane EU/EGP čije isprave za ulazak u Hrvatsku (putovnica ili osobna iskaznica) moraju biti valjane za vrijeme boravka i izlaska iz Hrvatske.

 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava.

Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju.

 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.