Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Opće informacije

Kosovo

15.6.2020.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA

KRATKO OBJAŠNJENJE:
Kopnene granice otvorene su na sljedećim graničnim prijelazima: Merdare, Vermice, Kulla, Hani i Elezit, Jarinje i Bijela zemlja. Sve osobe koje ulaze na teritorij Republike Kosovo biti će podvrgnute detaljnom liječničkom pregledu na graničnom prijelazu od strane medicinskih timova centara obiteljske medicine i primijeniti će se zaštitne mjere protiv COVID-19.

Od 8. lipnja 2020. više se ne propisuje samoizolacija. Ulazak na Kosovo je slobodan, ali će na graničnim prijelazima medicinski timovi obavljati liječničke preglede.

Dodatne informacije dostupne su ovdje

OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA
Hrvatski građani ne trebaju vizu za ulazak i boravak do 90 dana u Republici Kosovo. Građani EU mogu ući u RK s važećom biometrijskom iskaznicom. Hrvatska osobna iskaznica NIJE biometrijska (već elektronička), tako da hrvatski građani u RK mogu ući SAMO sa važećom putovnicom.
Prilikom planiranja putovanja posebnu pozornost obratiti na činjenicu da srpska granična policija svaki ulazak u RK koji nije obavljen preko graničnog prijelaza između Republike Srbije (RS) i Republike Kosova (RK) smatra nelegalnim. Primjerice, ukoliko osoba stupi u RK preko graničnog prijelaza između RS i RK te nakon toga ode u Makedoniju (MK) ili Crnu Goru (CG), neće se više moći vratiti u RS preko RK, nego će morati ići preko graničnog prijelaza između MK i RS ili CG i RS. Od ovog pravila izuzeti su SAMO nosioci diplomatskih osobnih iskaznica RS, osoba akreditiranih u RS. Isto tako, svaki hrvatski građanin koji uđe u RK preko aerodroma u Prištini, neće moći ući u RS iz RK. Nacionalna valuta je Euro (EUR). EU zelena karta automobilskog osiguranja ne priznaje se valjanom te je potrebno prilikom ulaska na područje Kosova zaključiti policu lokalnog osiguranja.

DODATNE OBAVIJESTI
Ne preporučuje se konzumiranje vode iz vodovoda. Kosovo se nalazi na trusnom području te su mogući povremeni manji potresi. Mala je vjerojatnost za veće potrese iako su i takvi zabilježeni ranijih godina. Preporuča se prije putovanja pribaviti valjano putno i zdravstveno osiguranje.

OPĆA UPOZORENJA
Preporučuje se izbjegavanje javnih mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi, poglavito ona koja su u blizini vladinih ustanova u glavnom gradu Prištini, zbog povremenih demonstracija. Skrećemo pozornost i na prisutnost organiziranog kriminala koji povremeno može rezultirati nasilnim sukobima pojedinaca ili skupina.

NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA)
U slučaju potrebe napuštanja zemlje, obratite se Veleposlanstvu RH u Prištini.

 

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Kosovo
tel: + 383 38 223 978

Fehmi Agani 125
Prishtinë
Kosovë

Web stranica Veleposlanstva: ks.mvep.hr