Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Opće informacije

Kosovo

30.8.2021.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA

KRATKO OBJAŠNJENJE:

Hrvatski državljani koji ulaze u Republiku Kosovo trebaju provjeriti situaciju na web stranici: https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

Svi strani državljani, uključujući i one s privremenim ili stalnim boravkom na Kosovu, koji ulaze u Republiku Kosovo, za ulazak u zemlju moraju imati:

- potvrdu o potpunom cijepljenju ili o primljenoj prvoj dozim cjepiva protiv COVID-19

-  negativan RT-PCR test ne stariji od 72 sata,

-  dokaz o preboljenju COVID -19 (pozitivan RT-PCR test izdan ne manje od 21 dana i ne više od 180 dana ili pozitivan rezultat serološkog testa na antitijela izdan prije najviše 30 dana)

- brzi negativni antigen test ne stariji od 48 sati

Slijedeće osobe ne moraju predočiti navedene potvrde:

- strani državljani koji tranzitiraju kroz Kosovo (kroz Međunarodni aerodrom Adem Jashari ili na kopnenim graničnim prijelazima) uz pisanu izjavu da će u roku od 3 sata napustiti teritorij Kosova

- profesionalni prijevoznici pod uvjetom da se pridržavaju međunarodnog transportnog protokola za zaštitu od COVID-19

- državljani Kosova koji su napustili Kosovo u posljednjih 12 sati

- strani državljani koji prolaze kroz Kosovo organiziranim autobusom ili međunarodnom tranzitnom linijom pod uvjetom  potpisivanja izjave da će napustiti Kosovo u roku od 5 sati

- strani diplomati akreditirani u Republici Kosovo kao i članovi njihovih obitelji.

- osobe mlađe od osamnaest (18) godina.

 

OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA

Hrvatski državljani ne trebaju vizu za ulazak i boravak do 90 dana u Republici Kosovo. Građani EU mogu ući u RK s važećom biometrijskom iskaznicom. Hrvatska osobna iskaznica NIJE biometrijska (već elektronička), tako da hrvatski građani u RK mogu ući SAMO sa važećom putovnicom.

Prilikom planiranja putovanja posebnu pozornost obratiti na činjenicu da srpska granična policija svaki ulazak u RK koji nije obavljen preko graničnog prijelaza između Republike Srbije (RS) i Republike Kosova (RK) smatra nelegalnim. Primjerice, ukoliko osoba stupi u RK preko graničnog prijelaza između RS i RK te nakon toga ode u Makedoniju (MK) ili Crnu Goru (CG), neće se više moći vratiti u RS preko RK, nego će morati ići preko graničnog prijelaza između MK i RS ili CG i RS. Od ovog pravila izuzeti su SAMO nositelji diplomatskih osobnih iskaznica RS, osoba akreditiranih u RS. Isto tako, svaki hrvatski građanin koji uđe u RK preko aerodroma u Prištini, neće moći ući u RS iz RK. Nacionalna valuta je Euro (EUR). EU zelena karta automobilskog osiguranja ne priznaje se valjanom te je potrebno prilikom ulaska na područje Kosova zaključiti policu lokalnog osiguranja.

DODATNE OBAVIJESTI

Ne preporučuje se konzumiranje vode iz vodovoda. Kosovo se nalazi na trusnom području te su mogući povremeni manji potresi. Mala je vjerojatnost za veće potrese iako su i takvi zabilježeni ranijih godina. Preporuča se prije putovanja pribaviti valjano putno i zdravstveno osiguranje.

OPĆA UPOZORENJA

Zbog pandemije korona virusa, obvezno je nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima te javnim prijevoznim sredstvima. Također je zabranjeno okupljanje više od 10 građana od 00.00. do 05:00. Preporučuje se izbjegavanje javnih mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi.

NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA)

U slučaju potrebe napuštanja zemlje, obratite se Veleposlanstvu RH u Prištini.

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Kosovo
tel: + 383 38 223 978

Fehmi Agani 125
Prishtinë
Kosovë

Web stranica Veleposlanstva: ks.mvep.hr