Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Upozorenja

Njemačka

17.3.2020.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA

S ciljem sprječavanja daljnjeg širenja zaraze koronavirusom, Njemačka je od 16. ožujka 2020. uvela privremene granične kontrole na granicama s Austrijom, Švicarskom, Francuskom, Luksemburgom i Danskom. Predviđeno je daljnje odvijanje prekograničnog prometa roba, kao i prelasci granice uvjetovani dokazivom prekograničnom lokacijom radnog mjesta. Njemačkim državljanima te državljanima ostalih zemalja s reguliranim pravom boravka u Njemačkoj bit će dopušten ulazak u Njemačku, dok ostalima, osim u slučajevima s opravdanim razlogom, neće biti dopušten prelazak granice. 

Za državljane zemalja članica EU i državljane ostalih zemalja ostaje dopušten tranzitni prolazak kroz Njemačku ukoliko se koristi s ciljem povratka u matičnu zemlju ili u zemlju u kojoj imaju regulirano pravo boravka (dugoročni boravak).

Više informacija Saveznog ministarstva unutarnjih poslova, izgradnje i domovine dostupno je na:

https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/pressemitteilungen/DE/2020/03/grenzschliessung-corona.html

https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/pressemitteilungen/EN/2020/grenzschliessung-corona.html (engleski jezik)

S ciljem sprječavanja daljnjeg širenja zaraze koronavirusom, njemački ministar zdravstva pozvao je organizatore javnih događanja da otkažu sve manifestacije s brojem sudionika iznad 1000. U nizu njemačkih saveznih zemalja na snazi su različite mjere s ciljem preventivnog smanjivanja socijalnih kontakata, poput privremenog zatvaranja odgojnih, obrazovnih i kulturnih institucija.

Informacije i preporuke njemačkih institucija vezano uz aktualnu situaciju uz koronavirus dostupne su na poveznicama:

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus.html

https://www.rki.de/SharedDocs/FAQ/NCOV2019/FAQ_Liste.html

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Fallzahlen.html

www.infektionsschutz.de

https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/EN/topics/civil-protection/coronavirus/coronavirus-faqs.html

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga dana na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja o novom koronavirusu: https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/. Hrvatskim državljanima preporučuje se praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Također informiramo da je Stožer civilne zaštite RH  9. ožujka 2020. uveo pojačani paket mjera za jačanjem nadzora nad širenjem koronavirusa, u okviru kojeg će svi strani državljani koji ulaze u RH iz određenih država ili područja biti upoznati s mjerom obveznog smještaja u karantenu na razdoblje od 14 dana - ova odredba se odnosi i na sve strane državljane koji u RH ulaze s područja okruga Heinsberg u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija. Dana 12. ožujka 2020. donesen je pojačani paket mjera, u okviru kojeg će svi strani i hrvatski državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz Njemačke (osim okruga Heinsbeg u saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija za koji i dalje važi odredba od 9. ožujka 2020. ) dobiti rješenje o obvezi samoizolacije u trajanju od 14 dana.

KONZULARNA ZAŠTITA:
U Berlinu se nalazi Veleposlanstvo Republike Hrvatske. Generalni konzulati RH nalaze se u Düsseldorfu, Frankfurtu, Hamburgu, Münchenu i Stuttgartu, a konzulati RH na čelu s počasnim konzulima u Dresdenu i Mainzu.

Konzularni odjel Veleposlanstva RH u Berlinu te konzularni odjeli generalnih konzulata Republike Hrvatske u Düsseldorfu, Frankfurtu, Hamburgu, Münchenu i Stuttgartu bit će otvoreni samo za hitne konzularne slučajeve prema prethodno dogovorenom terminu s nadležnim konzularnim službenikom. Brojevi telefona i e-mail adrese diplomatsko-konzularnih predstavništava RH u Njemačkoj:
Veleposlanstvo RH u Berlinu: http://de.mvep.hr/hr/veleposlanstvo/kontakt-i-radno-vrijeme/
Generalni konzulat RH u Düsseldorfu: http://de.mvep.hr/hr/veleposlanstvo/dusseldorf/
Generalni konzulat RH u Hamburgu:  http://de.mvep.hr/hr/veleposlanstvo/hamburg/
Generalni konzulat RH u Frankfurtu: http://de.mvep.hr/hr/veleposlanstvo/frankfurt/
Generalni konzulat RH u Stuttgartu: http://de.mvep.hr/hr/veleposlanstvo/stuttgart/
Generalni konzulat RH u Münchenu: http://de.mvep.hr/hr/veleposlanstvo/munchen/

Zbog situacije s korona virusom do daljnjega se otkazuje održavanje svih konzularnih dana na području Njemačke.

SAVJET ZA PUTOVANJE:
U sezoni skijanja, zbog opasnosti od lavina, u Bavarskim Alpama preporučujemo dodatni oprez i praćenje stranice bavarske Službe za praćenje opasnosti od lavina: https://www.lawinenwarndienst-bayern.de/res/lawinenlage/lagebericht_en.php.

Postoji opasnost od pokušaja ponavljanja terorističkih napada, a s tim u vezi povećane su mjere sigurnosti i osiguranja iz predostrožnosti u javnim zgradama, prijevoznim središtima te prilikom održavanja važnijih događanja i većih javnih okupljanja. U slučaju pogoršanja sigurnosne situacije preporučuje se praćenje uputa lokalnih vlasti i medija, informacija i priopćenja mjerodavnih institucija, te kontaktiranje Veleposlanstva RH u Berlinu (+49 30 2191 5514).
Broj dežurnog telefona za hitne slučajeve izvan radnog vremena u VRH Berlin glasi 00 49 151 174 27 664.

Moguće su kontrole na pojedinim graničnim prijelazima između Njemačke i Austrije, Danske i Švedske. Prilikom putovanja potrebno je predvidjeti dodatno vrijeme za moguće zastoje i slijediti upute lokalnih  vlasti i medija. Pozivni broj u slučaju hitnosti je 112.
Ne postoji službena obveza stalnog nošenja putovnice ili osobne iskaznice, ali predlažemo da sa sobom uvijek nosite identifikacijsku ispravu (putovnicu ili osobnu iskaznicu). U slučaju krađe ili gubitka osobnih dokumenata, potrebno je to prijaviti njemačkoj policiji, a nakon toga obratiti se Veleposlanstvu ili najbližem Generalnom konzulatu radi pribavljanja putnog lista za povratak u Hrvatsku. Također se preporučuje da se prije puta naprave preslike osobnih dokumenata i/ili da se njihove skenirane verzije pohrane u elektroničkom obliku.

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u SR Njemačkoj
tel: 0049 30 2191 5514
0049 30 2362 8955(konz.)
fax: 0049 30 2362 8965, 2362 8967(konz.)

Ahornstraße 4
10787 Berlin
DEUTSCHLAND


Zbog globalne pandemije koronavirusa COVID-19, preporučujemo hrvatskim državljanima izbjegavanje putovanja koja nisu nužna.

Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).