Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Upozorenja

Njemačka

17.9.2020.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA

Njemačka je 15. lipnja 2020. ukinula privremene kontrole na svojim kopnenim granicama s Francuskom, Švicarskom i Danskom. Privremene provjere njemačko-austrijske kopnene granice i dalje se provode zbog sprječavanja nezakonitih migracija na tzv. balkanskoj ruti. Državljani zemalja članica Europske unije i državljani Islanda, Norveške, Švicarske i Lihtenštajna i Ujedinjene Kraljevine od 15. lipnja 2020. ne trebaju dokazivati razlog svojeg ulaska u Njemačku.

Postoji obveza provođenja mjere samoizolacije te testiranja za one osobe koje u Njemačku dolaze iz rizičnih zemalja i područja, temeljem klasifikacije koja se objavljuje na stranicama Instituta Robert Koch: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu.html.

Na ovom popisu se nalazi i sedam hrvatskih županija: Brodsko-posavska, Virovitičko-podravska, Splitsko-dalmatinska županija, Šibensko-kninska županija, Zadarska županija, Dubrovačko-neretvanska županija te Požeško-slavonska županija. Za ove županije ujedno vrijedi upozorenje njemačkog Ministarstva vanjskih poslova koje se odnosi na „nepotrebna i turistička putovanja''.

Za putnike koji su u  vremenskom razdoblju od 14 dana prije ulaska u Njemačku boravili u zemljama ili područjima koja su od strane Instituta Robert Koch i Ministarstva vanjskih poslova klasificirana kao rizična, u svim saveznim pokrajinama propisana je obveza provođenja 14-dnevne samoizolacije po dolasku u Njemačku, javljanja nadležnoj zdravstvenoj službi (,,Gesundheitsamt'') prema mjestu boravka u Njemačkoj,  te od 8. kolovoza 2020. i obveza testiranja na virus SARS-CoV-2 unutar razdoblja od 14 dana, koje provode nadležne zdravstvene službe u skladu s važećim provedbenim propisima pojedine njemačke pokrajine. Popis nadležnih zdravstvenih institucija prema mjestu boravka u Njemačkoj može se pronaći na internetskoj stranici Instituta Robert Koch: https://tools.rki.de/PLZTool/.

Obveza samoizolacije nakon ulaska u Njemačku ne postoji u slučaju prethodnog tranzitnog boravka (bez zadržavanja) u zemljama ili područjima koja su klasificirana kao rizična ili ako je razlog ulaska u Njemačku tranzitni boravak. Nadalje, mogućnost oslobađanja od obveze mjere samoizolacije postoji u slučaju posjedovanja negativnog testa na koronavirus, koji ne smije biti stariji od 48 sati te mora biti napravljen u odgovarajućim institucijama država članica Europske unije ili zemalja navedenih na popisu Instituta Robert Koch: https://www.rki.de/covid-19-tests. U ovom smislu, potrebno je konzultirati sadržaj važećih uredbi o obvezi samoizolacije donesenih od strane pojedinih saveznih pokrajina,  koje u nekim situacijama previđaju obvezu novog testiranja. 

Za putnike koji ulaze u Njemačku iz zemalja ili područja koja su klasificirana kao rizična od 15. rujna 2020. postoji mogućnost besplatnog testiranja na koronavirus ukoliko se obavi u vremenskom razdoblju od 10 dana.  Mogućnost testiranja postoji i na nizu graničnih prijelaza, poput zračnih luka.  Više informacija, uključujući i primjer obrasca na hrvatskom jeziku namijenjen putnicima koji dolaze iz zemalja ili područja klasificiranih kao rizična, dostupno je na:  

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-reisende/merkblatt-aussteigekarte.html (njemački, engleski)

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-reisende.html (njemački)

https://www.auswaertiges-amt.de/en/einreiseundaufenthalt/coronavirus (engleski)

U Njemačkoj postoji obveza nošenja zaštitne maske u sredstvima javnog prijevoza i trgovinama, a nepridržavanje ovih mjera, kao i nepridržavanje obveze samoizolacije, može biti novčano kažnjeno. Potrebno je nadalje pratiti preporuke za putovanja te informacije o higijenskim mjerama koje se provode u Njemačkoj, dostupne na internetskim stranicama:

Dana 30. lipnja 2020. usvojena je Preporuka Vijeća EU (2020/912) o privremenom ograničenju neobveznih putovanja u EU i mogućem ukidanju takvog ograničenja. Od ograničenja putovanja u Njemačku izuzete su sljedeće osobe:

 • Državljani zemalja EU-a te zemalja pridruženih schengenskom prostoru (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska), Ujedinjene Kraljevine i članovi njihovih obitelji
 • Državljani trećih zemalja s pravom na dugotrajni boravak u jednoj od država članica EU-a i/ili u jednoj od prethodno navedenih zemalja (boravišna dozvola ili dugotrajna viza, npr. za potrebe studiranja ili rada), pod uvjetom da se vraćaju u mjesto svojeg boravka
 • Državljani trećih država koji imaju opravdani razlog za ulazak u EU.

Detaljnije informacije o ograničenjima i iznimkama od ograničenja ulaska u Njemačku iz trećih zemalja dostupne su na internetskim stranicama Saveznog ministarstva unutarnjih poslova, izgradnje i domovine: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/EN/topics/civil-protection/coronavirus/coronavirus-faqs.html#doc13797140bodyText3

Dodatne informacije i preporuke njemačkih institucija vezano uz aktualnu situaciju uz koronavirus dostupne su na poveznicama:

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Fallzahlen.html

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus.html

https://www.rki.de/SharedDocs/FAQ/NCOV2019/FAQ_Liste.html

www.infektionsschutz.de

 

KONZULARNA ZAŠTITA:

U Berlinu se nalazi Veleposlanstvo Republike Hrvatske. Generalni konzulati RH nalaze se u Düsseldorfu, Frankfurtu, Hamburgu, Münchenu i Stuttgartu, a konzulati RH na čelu s počasnim konzulima u Dresdenu i Mainzu.

Diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Hrvatske u SR Njemačkoj prilagođavaju svoj rad  okolnostima pandemije koronavirusa te se nastavlja s pružanjem svih konzularnih usluga, ali uz prethodnu najavu i dogovor termina putem telefona ili elektronske pošte.

Brojevi telefona i e-mail adrese diplomatsko-konzularnih predstavništava RH u Njemačkoj:

Veleposlanstvo RH u Berlinu: http://de.mvep.hr/hr/veleposlanstvo/kontakt-i-radno-vrijeme/
Generalni konzulat RH u Düsseldorfu: http://de.mvep.hr/hr/veleposlanstvo/dusseldorf/
Generalni konzulat RH u Hamburgu:  http://de.mvep.hr/hr/veleposlanstvo/hamburg/
Generalni konzulat RH u Frankfurtu: http://de.mvep.hr/hr/veleposlanstvo/frankfurt/
Generalni konzulat RH u Stuttgartu: http://de.mvep.hr/hr/veleposlanstvo/stuttgart/
Generalni konzulat RH u Münchenu: http://de.mvep.hr/hr/veleposlanstvo/munchen/

Zbog situacije s koronavirusom do daljnjega se ne održavaju konzularni dani na području Njemačke.

SAVJET ZA PUTOVANJE:

U sezoni skijanja, zbog opasnosti od lavina, u Bavarskim Alpama preporučujemo dodatni oprez i praćenje stranice bavarske Službe za praćenje opasnosti od lavina: https://www.lawinenwarndienst-bayern.de/res/lawinenlage/lagebericht_en.php.

Postoji opasnost od pokušaja ponavljanja terorističkih napada, a s tim u vezi povećane su mjere sigurnosti i osiguranja iz predostrožnosti u javnim zgradama, prijevoznim središtima te prilikom održavanja važnijih događanja i većih javnih okupljanja. U slučaju pogoršanja sigurnosne situacije preporučuje se praćenje uputa lokalnih vlasti i medija, informacija i priopćenja mjerodavnih institucija, te kontaktiranje Veleposlanstva RH u Berlinu (+49 30 2191 5514).
Broj dežurnog telefona za hitne slučajeve izvan radnog vremena u VRH Berlin glasi 00 49 151 174 27 664.

Moguće su kontrole na pojedinim graničnim prijelazima između Njemačke i Austrije, Danske i Švedske. Prilikom putovanja potrebno je predvidjeti dodatno vrijeme za moguće zastoje i slijediti upute lokalnih  vlasti i medija. Pozivni broj u slučaju hitnosti je 112.

Ne postoji službena obveza stalnog nošenja putovnice ili osobne iskaznice, ali predlažemo da sa sobom uvijek nosite identifikacijsku ispravu (putovnicu ili osobnu iskaznicu). U slučaju krađe ili gubitka osobnih dokumenata, potrebno je to prijaviti njemačkoj policiji, a nakon toga obratiti se Veleposlanstvu ili najbližem Generalnom konzulatu radi pribavljanja putnog lista za povratak u Hrvatsku. Također se preporučuje da se prije puta naprave preslike osobnih dokumenata i/ili da se njihove skenirane verzije pohrane u elektroničkom obliku.

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u SR Njemačkoj
tel: 0049 30 2191 5514
0049 30 2362 8955(konz.)
fax: 0049 30 2362 8965, 2362 8967(konz.)

Ahornstraße 4
10787 Berlin
DEUTSCHLAND


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).