Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Upozorenja

Monako

4.8.2021.

PREPORUČUJE SE OPREZ I DETALJNIJE INFORMIRANJE PRIJE PUTA

Sve osobe starije od 16 godina koje putuju u Kneževinu Monako podliježu slijedećim pravilima koja su određena prema zonama, odnosno zemljama iz koje dolaze.

Zelena zona

Za sve osobe starije od 16 godina koje dolaze iz tzv. „zelene zone“ (uključuje Europsku uniju, Andoru, Island, Lihtenštajn, Kneževinu Monako, Norvešku, Vatikan, San Marino, Švicarsku) nema ograničenja ulaska u Monako uz jednu od slijedećih potvrda:

1.) negativan rezultat PCR testiranja ili negativni rezultat antigenskog testiranja, ne stariji od 48 sati

2.) potvrda o cijepljenju

- jednofaznim cjepivom – 28 dana nakon primitka jedne doze

- dvofaznim cjepivima (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) – 7 dana nakon primljene druge doze

- 14 dana nakon primitka jedne doze cjepiva za osobe koje su preboljele COVID -19, te razvile antitijela i potrebna im je samo jedna doza cjepiva

 

3.) dokaz o preboljenom COVID-19 - pozitivni rezultat PCR testiranja, ne stariji od 6 mjeseci, i ne kraći od 11 dana

- izuzeci su stanovnici francuskih departmana Alpes-Maritimes i Var; stanovnici talijanske provincije Imperija; prekogranični radnici, učenici i prekogranični studenti; stručnjaci u određenim zanimanjima kojima je nužno hitno putovati zbog obavljanja profesionalnih usluga.   

Narančasta zona:

Svi putnici stariji od 16 godina koji dolaze iz zemalja označenih kao „narančasta zona“ na ulasku u Kneževinu moraju predočiti slijedeće potvrde:

1.) negativan rezultat PCR testiranja ili negativni rezultat antigenskog testiranja, ne stariji od 48 sati

2.) potvrdu o cijepljenju

- jednofaznim cjepivom – 28 dana nakon primitka jedne doze

- dvofaznim cjepivima (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) – 7 dana nakon primljene druge doze

- 14 dana nakon primitka jedne doze cjepiva za osobe koje su preboljele COVID -19, te razvile antitijela i potrebna im je samo jedna doza cjepiva

 

ili dokaz o preboljenom COVID-19 - pozitivni rezultat PCR testiranja, ne stariji od 6 mjeseci, i ne kraći od 11 dana

Ukoliko osobe starije od 16 godina koje dolaze iz narančaste zone nisu cijepljene ili ne posjeduju negativan rezultat PCR testiranja ili negativni rezultat antigenskog testiranja, ne stariji od 48 sati, podliježu pravilima ulaska osoba koje dolaze iz crvene zone.  

Crvena zona:

Svi putnici stariji od 16 godina koji dolaze iz zemalja označenih kao „crvena zona“ na ulasku u Kneževinu mora predočiti sljedeće potvrde:

1.) potvrdu o cijepljenju

- jednofaznim cjepivom – 28 dana nakon primitka jedne doze

- dvofaznim cjepivima (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) – 7 dana nakon primljene druge doze

- dokaz o preboljenom COVID-19 - pozitivni rezultat PCR testiranja, ne stariji od 6. mjeseci, i ne kraći od 11 dana

 

2.) negativan rezultat PCR testiranja ili rezultat antigenskog testiranja ne stariji od 48 sati

3.) dokument koji dokazuje da je putovanje u Kneževinu neophodno (osobni ili obiteljski razlozi, hitni zdravstveni razlog ili profesionalni razlog koji se ne može odgoditi)

Ukoliko osobe starije od 16 godina koje dolaze iz crvene zone nisu cijepljene moraju predočiti :

1.)  dokument koji dokazuje da je putovanje u Kneževinu neophodno (osobni ili obiteljski razlozi, hitni zdravstveni razlog ili profesionalni razlog koji se ne može odgoditi)

2.) negativan rezultat PCR testiranja ili rezultat antigenskog testiranja ne stariji od 48 sati; ponovljeno PCR testiranje 24 sata nakon ulaska u zemlju, te 5 do 7 dana od ulaska u zemlju

3.) određuje im se obavezna samoizolacija od 10 dana, te ponovno PCR testiranje nakon obaveznog perioda samoizolacije.

Više o putovanju u Kneževinu Monaco na poveznici:

https://covid19.mc/voyage/ ; https://covid19.mc/en/travel/

Od 5. srpnja uveden je PASS SANITAIRE/ MONACO SAFE PASS koji je potrebno predočiti pri ulasku u sve javne prostore na kojima se okuplja veći broj osoba.

- više na poveznici :

https://covid19.mc/thematiques/pass-sanitaire/ : https://covid19.mc/en/thematiques/healthpass/

U svim javnim zatvorenim prostorima na snazi je obaveza nošenja maski, kao željezničkom prijevozu i u javnom gradskom prijevozu.

Nošenje maske na otvorenom obvezno je na slijedećim područjima: Place du Palais Princier i uličice starog grada Rochera; Place du Casino i susjedna područja koja čine Zlatni trg (uključujući četvrt Monte-Carlo One, vrtove avenue des Spélugues i vrtove Boulingrins); šetnica trgovačkog centra Fontvieille; područja tržnica Condamine i Monte-Carlo tijekom radnog vremena; stanice javnog prijevoza; područja u okolici škola; podzemna parkirališta.

Restorani su otvoreni, uz pridržavanje mjera zaštite od širenja virusa: do 8 osoba za stolom; razmaci između stolova od 1,5 metra; digitalni jelovnici/ vinske karte; obaveza rezervacije; nošenje maski za osoblje restorana.

Otvorena su kasina, kazališta, muzeji i kulturne institucije, uz poštivanje epidemioloških preporuka. Okupljanja na otvorenom limitirana su na 10 osoba. Rad od kuće nije više obavezan, ali ostaje preporuka da se isti nastavi.

 

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Francuskoj Republici
(Pokriva Kneževinu Monako, Benin, Čad, Ekvatorsku Gvineju, Gvineju, Kongo, Niger, Demokratsku Republiku Kongo, Togo, Srednjoafričku Republiku)
tel: 0033 1 5370 0280
fax: 0033 1 5370 0290

7, Square Thiers
75116 Paris
FRANCE


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).