Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Upozorenja

Češka Republika

23.11.2021.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE SVIH PUTOVANJA

KRATKO OBJAŠNJENJE:

Ministarstvo zdravstva Češke Republike, na temelju objavljenih podataka Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti od 08. studenog 2021. g. tretira se Hrvatska u Češkoj kao zemlja s vrlo visokim rizikom od zaraze COVID-19 („TAMNO CRVENA ZONA“).

Pri ulasku u Češku iz Hrvatske dužni su svi prije putovanja popuniti online obrazac www.prijezdovyformular.cz.

Bez dodatnih zahtjeva mogu zatim u Češku ući osobe koje posjeduju nacionalni certifikat o završenom cijepljenju izdanom u državi članici EU („COVID putovnica“), ako je proteklo minimalno 14 dana od primitka druge doze, odnosno primitka doze cjepiva koja se prima u jednoj dozi, a osoba ne pokazuje kliničke znakove bolesti COVID-19. Ukoliko je certifikat izdan u trećoj zemlji, priznaje se samo cijepljenje cjepivom registriranim u EU, certifikat mora izdati ovlašteni subjekt na engleskom jeziku, s QR kodom i sukladno uzoru objavljenom na web stranicama Ministarstva zdravstva Češke Republike.

Bez dodatnih zahtjeva mogu ući osobe koje posjeduju EU certifikat o preboljenju COVID-19,

Od osoba koje ne posjeduju certifikat o završenom cijepljenju ili preboljenju COVID-19:

 • Češki državljani i članovi njihovih obitelji s dozvolom privremenog boravka u Češkoj koji putuju s njima, državljani EU s dozvolom privremenog boravka u Češkoj i ostali stranci s dozvolom stalnog boravka u Češkoj koji NE PUTUJU javnim prijevozom moraju se u Češkoj testirati PCR metodom najranije 5. i najkasnije 14. dan nakon dolaska. Do primitka negativnog rezultata PCR testa moraju ostati u samoizolaciji.
 • Češki državljani i članovi njihovih obitelji s dozvolom privremenog boravka u Češkoj koji putuju s njima, državljani EU s dozvolom privremenog boravka u Češkoj i ostali stranci s dozvolom stalnog boravka u Češkoj koji PUTUJU javnim prijevozom moraju pri ulasku posjedovati negativan rezultat antigenog testa na COVID-19, napravljen kod akreditiranog pružatelja zdravstvenih usluga, ne stariji od 48 sati od datuma testiranja i zatim se u Češkoj testirati PCR metodom najranije 5. i najkasnije 14. dan nakon dolaska. Do primitka negativnog rezultata PCR testa moraju ostati u samoizolaciji.
 • Ostali putnici koji ne posjeduju EU digitalni certifikat o završenom cijepljenju od kojeg je proteklo minimalno 14 dana, ili EU digitalni certifikat o preboljenju COVID-19 maksimalno 180 dana unatrag, dužni su pri ulasku u Češku posjedovati negativan rezultat PCR testa na COVID-19 ne stariji od 72 sata te se najranije 5. i najkasnije 7. dan po dolasku u Češku ponovno testirati PCR metodom. Do primitka negativnog rezultata PCR testa napravljenog u Češkoj dužni su tijekom svakog izlaska iz mjesta boravišta nositi respirator razine zaštite minimalno FFP2 ili KN 95, odnosno drugog zaštitnog sredstva koje sprječava širenje minimalno 94% kapljica, bez ventila za izdah.

Od obveze online najave i testiranja, odnosno cijepljenja izuzeta su djeca mlađa od 6 g., radnici u međunarodnom prijevozu uz odgovarajuću potvrdu, osobe čije mentalne sposobnosti ili trenutno mentalno stanje ne dopuštaju testiranje, uz potvrdu na engleskom jeziku izdanu od liječnika u državi članici EU, radnici kritične infrastrukture čiji je ulazak u interesu Češke, policajci koji vrše dužnost pratnje te osoblje diplomatskih misija u Češkoj i članovi obitelji diplomata, nositelji diplomatskih putovnica i djelatnici međunarodnih organizacija registriranih pri Ministarstvu vanjskih poslova Češke koji će u Češkoj boraviti manje od 72 sata.

Od obveze online najave izuzeta su osobe koje ulaze u Češku kopnenim putem na manje od 12 sati, ili koje su u tranzitu, u maksimalnom trajanju od 12 sati. Te su osobe također oslobođene od posjedovanja EU digitalnog certifikata ili PCR testa. 

Od obveze posjedovanja testa pri ulasku oslobođena su djeca mlađa od 12 g., ali se moraju testirati u Češkoj PCR metodom u roku od 5 dana nakon ulaska.

Detaljne informacije o ulasku u Češku, na češkom i na engleskom jeziku objavljuje na svojoj web stranici MUP Češke Republike.

Od 22. 11. 2021. g. do daljnjega zabranjen je u Češkoj ulazak osoba starijih od 18 g. u trgovine i radnje za pružanje usluga, ugostiteljske objekte, uključujući terase restorana, kazališta i kina, zoološke i botaničke vrtove, muzeje, galerije, dvorce i druge spomenike kulture, zvjezdarnice i planetarije, glazbene plesne i druge klubove te diskoteke, kockarnice i kasina, na javne umjetničke izvedbe uz izravnu nazočnost gledatelja, na sajmove i gospodarske izložbe, u unutarnje sportske terene i teretane, bazene, kao i na skijaške vučnice i u žičare, bez predočenja digitalne COVID potvrde o završenom cijepljenju protiv COVID-19, pri čemu je od primitka završne doze proteklo minimalno 14 dana, ili digitalne COVID potvrde o preboljenju COVID-19, kada je od prvog pozitivnog PCR testa proteklo najmanje 11 i najviše 180 dana.

Osobe mlađe od 18 g. i osobe koje su primile minimalno jednu dozu cjepiva, ali nije proteklo 14 dana od primitka posljednje doze, mogu umjesto digitalne COVID potvrde koristiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Od obveze predočenja digitalne COVID potvrde ili testa izuzeta su djeca do 12 g. starosti.

Smještaj je moguće pružiti u izuzetnim slučajevima i osobama koje ne posjeduju digitalnu COVID potvrdu, ukoliko je riječ o neodgodivim radnim, poslovnim i sličnim razlozima, nužnoj skrbi o bliskoj osobi ili ako je riječ o osobi kojoj će biti pružene zdravstvene usluge temeljem negativnog PCR testa ne starijeg od 72 sata, ali najduže na 7 dana. Nakon 7. dana potrebno je ponovno predočiti negativan PCR test.

Detaljne informacije o aktualnim protuepidemijskim mjerama u Češkoj, na engleskom i na češkom jeziku pronaći ćete na Vladinim stranicama Covid Portal. Budući da informacije na engleskom jeziku na navedenim stranicama ne moraju biti uvijek ažurirane neposredno nakon proglašenja novih mjera, preporučujemo provjeriti datum objavljivanja informacije i u slučaju sumnji konzultirati Veleposlanstvo RH u Pragu – praha@mvep.hr ili crocons.praha@mvep.hr.

Na službenoj stranici Veleposlanstva uvijek su najaktualnije informacije - http://cz.mvep.hr/

OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA:

Kada nisu na snazi protuepidemijske mjere, državljani Republike Hrvatske mogu ući u Češku Republiku s važećom putovnicom ili osobnom iskaznicom. Nacionalna valuta je češka kruna – CZK.

KONZULARNA ZAŠTITA:

U Pragu se nalazi Veleposlanstvo Republike Hrvatske. Konzulat Republike Hrvatske na čelu s počasnim konzulom nalazi se u Brnu.

DODATNE OBAVIJESTI:

Vožnja pod utjecajem alkohola u bilo kojem omjeru u Češkoj Republici nije dopuštena (zakonski je određena nulta stopa tolerancije, odnosno 0,00 promila).

U Pragu se preporuča poseban oprez s obzirom na veći broj džepara i sitnih lopova koji obično operiraju u grupama, te se, osim što koriste nepažnju turista, koriste i raznim trikovima kako bi privukli njihovu pažnju. Džepari i sitni lopovi posebno su prisutni ispred turističkih znamenitosti gdje se stvaraju veće gužve kao i u podzemnoj željeznici, autobusima i tramvajima. Na takvim mjestima potrebno je obratiti  veliku pozornost na osobne stvari. Nestanak i krađu osobnih dokumenata potrebno je prijaviti okružnoj policijskoj postaji, budući da je izdavanje putnog lista u Veleposlanstvu moguće samo uz predočenje policijskog zapisnika.

Poseban oprez potreban je kod vožnje taxijem. Preporučuje se  koristit taxi usluge koje je moguće naručiti preko aplikacija mobilnog telefona, a posebno ne pristati na vožnju s isključenim taksimetrom.

U većini gradova uvedena je obveza plaćanja parkinga, tzv. parking zone. Plava zona je isključivo za rezidente. Ljubičasta zona je namijenjena isključivo vlasnicima važećih parkirnih dozvola. Narančasta zona namijenjena je takozvanom kratkotrajnom parkiranju. Plaćanje parkinga - putem parkirnog automata ili web aplikacije Virtual Parking Clock (http://mpla.cz/praha).

Češka Republika za naplatu korištenja autocesta koristi vinjete, koje se mogu kupiti u svim uredima čeških pošta, na benzinskim postajama, na graničnim prijelazima te na drugim mjestima koja pružaju usluge motoriziranim gostima. Teretna vozila cestarinu plaćaju putem elektronskog sustava  - http://www.mytocz.eu

ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Zdravstvenu zaštitu u hitnim slučajevima u Češkoj Republici moguće je ostvariti bez naknade u državnim zdravstvenim ustanovama uz posjedovanje važeće Europske iskaznice zdravstvenog osiguranja. Usluge  se  odnose isključivo na hitne intervencije, a za ostale medicinske usluge može se zahtijevati  naplata troškova. Iz tog razloga se hrvatskim državljanima preporučuje da u Hrvatskoj pribave Europsku iskaznicu zdravstvenog osiguranja (EHIC). EHIC nije alternativa putnom osiguranju. Stoga je preporučljivo uz EHIC imati i odgovarajuće putno osiguranje.

POPIS VAŽNIJIH TELEFONSKIH BROJEVA:

Jedinstveni broj 112, hitna pomoć 155, vatrogasci 150, policija 158.

NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA:

U eventualnim izvanrednim situacijama na određenom području potrebno je kontaktirati Veleposlanstvo koje će prikupiti informacije od nadležnih tijela u zemlji primateljici i informirati hrvatske državljane.

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Češkoj Republici
tel: 00420 235 090 801
fax: 00420 233 343 464

V Pruhledu 9
162 00 Praha 6
ČEŠKA


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).