Hrvati u Crnoj Gori žive duž obale u povijesnoj hrvatskoj regiji Boki Kotorskoj. Kao i Hrvati u Srijemu dio su hrvatskog etničkog prostora koji je povijesnim prilikama odvojen od matičnog naroda. Najviše Hrvata živi u Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Budvi i Baru. Položaj Hrvata u Crnoj Gori znatno se popravio uspostavom hrvatske države. Republika Hrvatska je doprinijela poboljšanju statusa svoje manjine te je početkom siječnja 2000. godine otvorila Generalni konzulat Republike Hrvatske u Crnoj Gori. Taj čin u sebi sadrži moralno, političko, gospodarsko, socijalno i kulturno značenje. Konzulat ima i snažno psihološko značenje za Hrvate u Boki jer na svojevrstan način predstavlja skrb i potporu matične domovine. Prema posljednjem popisu stanovništva provedenom u listopadu 2003. godine, u Crnoj Gori živi 7.062 Hrvata. No, određenom analizom dobiven je podatak da u Crnoj Gori živi najmanje 10.000 Hrvata,  a postoje procjene o njihovom znatno većem broju.

Status

Hrvati u Crnoj Gori imaju priznat status nacionalne manjine. Kao novi korak u izgradnji još čvršćih i intenzivnijih odnosa, Sporazum o zaštiti prava hrvatske manjine u Republici Crnoj Gori i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj potpisali su 14. siječnja 2009. godine u Zagrebu g. Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i g. Milan Roćen, ministar vanjskih poslova Crne Gore. Potpisivanjem navedenog Sporazuma osigurava se kvalitetno ostvarivanje svih manjinskih prava Hrvata u Crnoj Gori i Crnogoraca u Republici Hrvatskoj.

Udruge, izdavaštvo i mediji

U prosincu 2001. godine, u Kotoru je održana izborna skupština Hrvatskog građanskog društva Crne Gore.  Društvo ima preko 1000 registriranih članova. Uz Hrvatsko građansko društvo djeluje još oko 13 udruga s hrvatskim predznakom, svima je zajednički cilj - zaštita i ostvarivanje svih prava koja Hrvatima kao autohtonoj manjini pripadaju sukladno međunarodnim dokumentima i demokratskim standardima.
Hrvatska građanska inicijativa (HGI) prerasla je u političku stranku 24. svibnja 2003. godine, kada je održan Osnivački odbor HGI. To je prva politička stranka s hrvatskim nacionalnim predznakom, koja se u Crnoj Gori pojavljuje nakon 65 godina. Na Saboru je  nazočilo 76 osnivača. Na zadnjim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, po prvi put u povijesti, Hrvati imaju predstavnika u crnogorskom parlamentu iz  Hrvatske građanske inicijative.
Hrvatsko nacionalno vijeće u Crnoj Gori (www.hnvcg.me)
Na prvoj sjednici Vijeća, koja je održana 30. siječnja 2008. godine u Tivtu, izabrani su koordinatori koji će rukovoditi radom Vijeća do izbora tijela Vijeća. Hrvatsko nacionalno vijeće, nakon usvajanja statuta 21. travnja 2008. godine, izabralo je sva tijela Vijeća koja su predviđena. Od 17 članova Vijeća bilo je nazočnih 16, koji su tajnim glasovanjem izabrali predsjednika, dopredsjednika i tajnicu Vijeća. Ciljevi vijeća su: zaštita prava i promoviranje interesa hrvatske nacionalne manjine na prostoru Crne Gore.